Isramart news:
Poluatorii pot tranzacţiona certificatele CO2 în afara pieţei de capital, însă investitorii sunt obligaţi să realizeze aceste transferuri în România numai prin intermediul Bursei, potrivit CNVM, care menţionează că astfel nu vor mai fi efectuate operaţiuni de intermediarii nesupravegheaţi. "Operatorii români de instalaţii aflaţi sub incidenţa schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pot efectua tranzacţii cu aceste instrumente în nume şi pe cont propriu, fără utilizarea intermediarilor specifici pieţei de capital, în condiţiile în care contrapărţile sunt operatori români sau străini. Orice tranzacţionare ulterioară a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră de către alte persoane decât operatorii de instalaţii intră sub incidenţa Legii nr.297/2004. Astfel, investitorii pot tranzacţiona aceste certificate prin intermediul unei pieţe reglementate sau al unui sistem alternativ de tranzacţionare din România, cu utilizarea intermediarilor specifici pieţei de capital", se spune într-un comunicat transmis ieri de CNVM şi preluat de Mediafax. Totodată, Comisia menţionează că nu interzice operatorilor de instalaţii să cumpere, pentru activitatea de producţie, sau să vândă, în cazul în care au mai multe certificate decât necesare, cantitatea suplimentară alocată prin planul naţional de alocare, pe pieţele din afara României, fără să apeleze la serviciile brokerilor. "Reiterăm faptul că prin calificarea ca valori mobiliare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră se elimină din lanţul tranzacţiilor intermediarii nereglementaţi, neautorizaţi şi nesupravegheaţi de nicio autoritate competentă şi se asigură un mediu competitiv tranzacţiilor transfrontaliere cu astfel de certificate", se mai spune în comunicat.
CNVM mai arată că a clasificat certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru creşterea transparenţei tranzacţionării acestor produse şi în vederea protecţiei investitorilor, precum şi pentru diversificarea instrumentelor financiare care pot fi tranzacţionate pe piaţa de capital. "Avantajul tranzacţionării acestor certificate pe piaţa de capital este dat şi de faptul că preţurile de vânzare şi cumpărare se formează în urma cererii şi ofertei de certificate de emisii, fiind corelate cu preţurile certificatelor tranzacţionate pe pieţele spot din Uniunea Europeană, în special prin intermediul operaţiunilor de arbitraj, care eficientizează sistemele de cotare şi aduc preţurile la niveluri identice pe toate pieţele", se arată în comunicat.
CNVM a înregistrat în luna februarie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră drept valori mobiliare şi a stabilit că transferul acestora se va desfăşura exclusiv prin brokeri autorizaţi. După numărul de certificate alocate pentru perioada 2008-2012 cei mai mari poluatori din România sunt ArcelorMittal Steel Galaţi - aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni - 34 de milioane, Complexul Energetic Rovinari - 28 de milioane, Electrocentrale Deva - 20 de milioane, Complexul Energetic Craiova - Işalniţa - 17 milioane, RAAN Sucursala Romag Termo - 14 milioane, Lafarge Medgidia - 12,3 milioane, Arpechim Piteşti - 9,6 milioane.