Isramart news:
În anul 2004, grupul siderurgic ArcelorMittal a înaintat o solicitare de anulare a unei prevederi europene, privind comercializarea de certificate corespunzătoare emisiilor de gaze cu efect de seră.
Grupul a cerut şi despăgubiri. Astăzi, tribunalul Uniunii Europene a respins cererea.
În anul 2003, Comisia Europeană a instituit o directivă prin care să protejeze mediul înconjurător. Aceasta prevede un sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră. Companiile care desfăşoară activităţi de producţie primesc, în fiecare an, cote de emisii, pe baza planurilor alocate în fiecare stat membru al UE. Dacă o companie reuşeşte ca pe parcursul anului să reducă poluarea, atunci poate vinde certificatele suplimentare. În schimb, dacă nivelul poluator creşte, este obligată să cumpere aceste certificate.
În acest context, Curtea Europeană de Justiţie a respins solicitarea formulată de grupul siderurgic care are combinate la Galaţi, Iaşi, Hunedoara şi Roman. "Acţiunea în anulare este respinsă ca inadmisibilă, iar cererea de despăgubiri este respinsă ca neîntemeiată", se mai arată în comunicat.
"Arcelor (...) solicită, pe de o parte, anularea anumitor articole din directivă şi, pe de altă parte, repararea prejudiciilor suferite ca urmare a adoptării directivei. Arcelor susţine că aplicarea acestor dispoziţii unor instalaţii de producere a fontei brute sau a oţelului încalcă mai multe principii de drept comunitar, în special dreptul de proprietate, libertatea de desfăşurare a unei activităţi economice, principiul proporţionalităţii, principiul egalităţii de tratament, libertatea de stabilire şi principiul protecţiei juridice", se arată în comunicatul Curţii Europene de Justiţie.
"Tribunalul consideră că Arcelor nu a demonstrat că, prin adoptarea directivei, legiuitorul comunitar a încălcat dreptul de proprietate, libertatea de a desfăşura o activitate economică, principiul proporţionalităţii, principiul egalităţii de tratament, libertatea de stabilire sau principiul securităţii juridice într-un mod suficient de grav încât să angajeze răspunderea extracontractuală a Comunităţii"