Isramart News:
Edificii prestigioase precum cladirea Operei de la Sydney, Orasul Interzis din Beijing si turnul Taipei 101 din Taiwan s-au cufundat in bezna timp de o ora sambata seara odata cu peste 120 de tari care si-au anuntat participarea la campania globala Earth Hour organizata de World Wide Fund for Nature (WWF), informeaza Reuters.
Actinuea simbolica de stingere a luminilor care a inceput prima data in Sydney, in 2007, a devenit un eveniment global anual, iar organizatorii acestuia, membrii WWF, au spus ca anul acesta a fost cel mai intens sarbatorit.
Stingerea luminilor in intreaga lume a inceput in Insulele Chatham si s-a terminat in statul independent Samoa la 24 de ore mai tarziu. Micutul stat insular Tuvalu din Polinezia, care risca sa dispara de pe harta din cauza ca este amenintat de cresterea nivelului marii, a incercat sa fie neutru din punct de vedere al carbonului pentru evenimentul Earth Hour garantand ca va inrerupe curentul electric in tot statul si rugandu-i pe soferi si motociclisti sa nu circule in timpul orei dedicate Pamantului.
De asemenea, in sud, in Antarctica, statia australiana de cercetare Davis a stins luminile de Earth Hour. Apoi, intunericul a urmat in Londra la binecunoscutul Big Ben, in Paris la turnul Eiffel si la Arcul de Triumf. Dupa care New York-ul a marcat evenimentul Earth Hour cu singerea luminilor la Empire State Building si cladirea Chrysler, precum si in Times Square si in sediul Natiunilor Unite.
"Pe masura ce priveam cu se stingeau luminile pe continent, ne-am dat seama de fragilitatea si importanta mediului nostru natural si am garantat ca il vom proteja pentru un viitor sustenabil pentru toata lumea", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Aceasta a patra editie a evenimentului Earth Hour, care a avut loc la trei luni dupa esecul Summitului de la Copenhaga, a avut un succes mai mare, 125 de tari, inclusiv Romania, anuntandu-si participarea, comparativ cu cele 88 de state care au participat la editia precedenta. "Toata lumea stinge lumina pentru o ora" este declaratia prin care si Romania s-a alaturat, pentru a doua oara, campaniei globale "Ora Pamantului".
Actiunea Ora Pamantului s-a nascut la Sydney, in 2007, cand 2,2 milioane de persoane au oprit toate aparatele consumatoare de electricitate din locuintele lor, timp de 60 de minute, pentru a sensibiliza opinia publica in legatura cu consumul excesiv de energie si cu poluarea provocata de emisiile de dioxid de carbon. Aceasta operatiune, organizata la initiativa World Wide Fund for Nature (WWF), a capatat o dimensiune mondiala in 2008.
Romania in bezna
37 de orase din Romania au stins luminile sambata seara, alaturandu-se campaniei Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie. Cladiri proeminente, monumente si sedii de institutii si companii din toata tara au stins luminile in mod simbolic timp de o ora, de la 20:30 la 21:30.
Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, alaturi de Directorul WWF Romania, Luminita Tanasie, au stins luminile interioare si exterioare ale Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari cladiri din lume.
Capitala se numara, ca si anul trecut, printre orasele lumii care au stins luminile in semn de sustinere a cauzei Earth Hour. Sambata seara, de la 20.30, Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Opera Romana, Teatrul National, Muzeul National de Arta, alaturi de zeci de sedii de companii, s-au cufundat in intuneric timp de o ora.