Monday, August 1, 2011

Isra-Mart srl: Cresc emisiile de gaze cu efect de seră

www.isra-mart.com

Emisiile de gaze cu efect de seră ale întreprinderilor care participă la schema Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au crescut cu 3% în 2010, conform informațiilor furnizate de registrele statelor membre, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene din luna mai. Această statistică vine la un an după ce rapoartele arătau că recesiunea redusese emisiile din industrie.

Cele peste 12.000 de centrale electrice și instalații de producție din cele 27 de state membre UE, Norvegia și Lichtenstein, cuprinse în schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au generat, în anul 2010, emisii de gaze cu efect de seră verificate care se ridică la 1.932 de miliarde de tone de echivalent dioxid de carbon (CO2). Aceasta reprezintă o valoare cu aproximativ 3% mai mare față de cea înregistrată în anul anterior.


„Creşterea din 2010 a emisiilor reflectă redresarea economică, dar chiar şi după ce economia revine la normal, emisiile din cadrul EU ETS rămân cu mult sub plafonul pentru perioada de comercializare 2008-2012. Cifrele indică, de asemenea, faptul că unele sectoare industriale continuă să acumuleze un surplus de certificate care urmează a fi comercializate în cursul celei de-a treia perioade de comercializare, care începe în 2013. Această situaţie evidenţiază flexibilitatea pe care comercializarea certificatelor de emisii o oferă întreprinderilor şi confirmă faptul că se poate face mai mult pentru reducerea emisiilor în etapa următoare, la un cost economic rezonabil”, a declarat, în luna mai, Connie Hedegaard, comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice.

Conform comunicatului oficial al Comisiei, creşterea emisiilor este conformă cu aşteptările multora şi cu previziunile făcute de analişti înainte de publicarea datelor. Această creştere se poate datora redresării economice, în urma recesiunii care în 2009 a provocat o reducere excepţională a emisiilor, cu 11,6 %.

„Totuşi, este probabil ca această creştere să fie cu mult mai redusă faţă de revenirea la normal a cantităţilor de emisii generate de instalaţiile în cauză, având în vedere că indexul mediu al producţiei industriale în UE 27 a crescut cu 6,7 % în 2010 în comparaţie cu anul 2009”, se arată în document.

Scopul: prevenirea încălzirii globale

Emisiile de dioxid de carbon din 2010 au atins un record istoric, se arată în cele mai recente estimări ale Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), prezentate la sfârșitul lunii mai. Conform comunicatului IEA, după o cădere, în 2009, cauzată de criza financiară globală, se estimează că emisiile au urcat la o valoare record de 30,6 gigatone, un salt de 5% față de anul record anterior, 2008, când nivelul acestora atinsese 29,3 gigatone.

„Aceste cifre înseamnă că lumea este foarte departe de a atinge scopul de a preveni o creștere a temperaturii cu mai mult de două grade Celsius”, a comentat, ulterior anunțului IEA, Connie Hedegaard, comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice. Conform declarațiilor oficialului european, la nivelul UE, emisiile din sectoarele acoperite de schema de comercializare a certificatelor de emisii cu efect de seră chiar au scăzut cu mai mult de 8% în perioada 2008 – 2010, cea analizată de IEA. „Acest fapt reflectă o nouă realitate globală și diferențele în ceea ce privește locul unde recesiunea a lovit cel mai rău, precum și capacitatea de recuperare a regiunilor. Dar adăugat la acestea este faptul că noi, în Europa, avem politici specifice, ținte fixe și un preț al carbonului. Europa și-a asumat o agendă ambițioasă privind combaterea schimbărilor climatice. Sperăm ca și partenerii noști să facă la fel”, a declarat comisarul european.


LEGISLAȚIE UE
Comercializarea certificatelor de emisii

Raportările sunt incluse în cea de-a doua perioadă de comercializare din cadrul EU ETS, care a început la 1 ianuarie 2008 şi durează cinci ani, până la 31 decembrie 2012. Această perioadă coincide cu perioada în care ţările industrializate trebuie să-şi îndeplinească obiectivele de reducere a emisiilor stabilite în cadrul Protocolului de la Kyoto. EU ETS va fi reformat substanţial pentru cea de-a treia perioadă de comercializare, care va începe la 1 ianuarie 2013 şi se va încheia în 2020. Legislaţia de revizuire a Directivei privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a fost adoptată ca parte a pachetului UE privind clima şi energia, din 23 aprilie 2009, care stabileşte norme revizuite pentru ETS pentru perioada 2013-2020 şi ulterior.
În 27 aprilie a.c., Comisia Europeană a adoptat decizia privind acordarea, începând cu anul 2013, a certificatelor gratuite de emisii de gaze cu efect de seră pentru instalaţiile industriale care intră sub incidenţa acestei schemei UE de comercializare. Potrivit Comisiei, din 2013, EU ETS se va schimba semnificativ în ceea ce priveşte alocarea certificatelor comparativ cu cele două etape anterioare ale schemei (2005-2007 şi 2008-2012). Astfel, Comisia a anunţat că certificatele de emisii vor fi alocate cu titlu gratuit prin aplicarea aceloraşi reguli pentru toate statele membre, dar şi că începând cu 2013, majoritatea certificatelor alocate pentru instalaţiile EU ETS din sectorul energetic nu vor mai fi alocate cu titlu gratuit, ci prin metoda licitaţiei.