Isramart news:
Dupa agrocarburanti, tot din plante ar putea fi produs si plasticul. Pe 18 iunie, a fost inaugurata la Scoala de Mine din capitala Frantei o catedra consacrata cercetarii asupra bioplasticului, in parteneriat cu companiile Nestle, Schneider Electric, PSA Peugeot Citroen, L'Oreal si un reprezentant al industriei chimice, Arkema, scrie Le Monde.
Plasticul produs din materiale vegetale (porumb, cartofi) exista deja de cativa ani sub forma de sacose sau folii.
In ciuda cererii insa, bioplasticul nu reprezinta mai mult de 1% din piata mondiala. Motivul – pretul de 2 – 4 ori mai ridicat decat al plasticului clasic. Pe de alta parte, nici caracteristicile (rezistenta la caldura, umiditate, socuri) nu sunt intotdeauna echivalente. Si nici nu sunt toate complet biodegradabile, unele necesitand locuri specifice de reciclare, ceea ce ridica de asemenea costurile recuperarii si reciclarii. Aceste limite ii ingrijoreaza pe ecologisti.
O alta problema este posibila concurenta a culturilor pentru bioplastic cu cele de plante destinate alimentatiei. In prezent suprafata destinata cultivarii plantelor pentru a obtine bioplastic reprezinta 0,1% din suprafata agricola a Europei, dar ar putea creste rapid.
Un alt obstacol: unele bioplasticuri ar putea fi produse din plante
modificate genetic, ceea ce le-ar deteriora imaginea in Europa.
Obiectivul catedrei nou infiintate este de a produce bioplastic performant pentru diferite utilizari depasind toate aceste neajunsuri. “Nu lucram pe materii prime agricole, nici pe OMG, ci pe lemn, deseuri agricole sau alge”, explica sefa catedrei, Tatiana Budtova, citata de ziar.