Isramart news:
China ar trebui sa impuna reguli stricte pentru a limita emisiile pana in 2030, se arata intr-un studiu realizat de specialistii in schimbari climatice, citat de Reuters.In prefata raportului de 900 de pagini se arata ca China a devenit in 2008 cea mai poluanta tara si se va confrunta cu numeroase schimbari climatice fara precedent. O alta problema importanta este aceea de stabilire a unor tinte precise si a unor politici stricte care sa prevada stoparea schimbarilor climatice pe termen mediu sau lung.
In cazul in care se vor lua masurile necesare nivelul emisiilor ar putea scadea pana in 2020, varful nivelului urmand sa fie atins in 2030. Daca China va reusi sa indeplineasca aceste sarcini, pana in 2050 nivelul dioxidului de carbon emis ar putea scadea la nivelul inregistrat in 2005 sau ar putea fi chiar mai mic.
In raport se mai precizeaza faptul ca Beijing doreste sa aiba un rol activ in realizarea noului pact international privind schimbarile climatice.
Natiunile vestice au facut presiuni asupra Beijingului pentru a elabora reguli stricte necesare pentru stoparea cresterii nivelului de emisii cu efect de sera, intrucat la sfarsitul acestui an se va semna un nou pact la Copenhaga, acest document urmand sa fie urmasul pactului de la Kyoto.
Beijingul este de parere ca principiile nu ar trebui sa se schimbe si a aratat ca emisiile pe cap de locuitor sunt mai scazute decat in alte tari dezvoltate.
“Acest raport a fost elaborat pentru a prezenta guvernului optiunile pe care le are”, a declarat Deborah Seligsohn, director de programe pe China de la World Resources Institute, Washington.
La inceputul acestei luni, ambasadorul pe probleme climatice Yu Qingtai a declarat ca guvernul doreste scaderea nivelului emisiilor cu efect de sera cat mai curand posibil.
Cei care au realizat studiul au declarat ca acesta a fost un exercitiu de cercetare si nu un document oficial definitiv, cu toate ca propunerile prezentate aici au fost subiect de dezbatere la o intalnire a cabinetului.
In cazul in care nivelul emisiilor nu va scadea, China se va confrunta cu secete si inundatii si vor fi puse in pericol recoltele cat si sursele de apa potabila.