Isramart news:
India ar putea investi 19 miliarde de dolari (13 miliarde de euro) in urmatorii 30 de ani in sectorul energiei solare, arata un raport prezentat premierului Manmohan Singh si la care ziarul Le Monde a avut acces. Obiectivele din raport sunt de 20.000 MW productie de energie electrica pana in anul 2020 si 200.000 MW in 2050. In 2009, productia de electricitate din surse solare este de 51 MW.
Planul urmeaza sa fie facut public in septembrie. India este al patrulea producator mondial de energie eoliana, dar nu furnizeaza decat 0,1% din energia solara produsa in lume.
In prezent, guvernul Indiei sustine financiar doar construirea de centrale solare cu o capacitate minima de 50 MW. Raportul preconizeaza subventionarea tarifelor de cumparare a energiei electrice solare pana cand acestea se vor apropia de preturile petrolului si carbunelui.
De asemenea, cumpararea de echipamente solare va fi scutita de taxe, iar centralele solare nu vor plati impozit timp de 10 ani.
In plus, marile complexe imobiliare vor fi obligate sa fie echipate cu panouri solare. Daca si casele particulare opteaza pentru echiparea cu panouri solare, statul se obliga sa le cumpere surplusul de energie.
In caz de pana de curent – situatie frecvena in India – panourile solare ar putea alimenta generatoarele si ar face economii de 2 miliarde de litri de motorina si benzina pe an. Pana in 2020, 20 de milioane de locuinte ar putea fi echipate cu panouri solare.
Folosirea energiei solare va permite electrificarea localitatilor izolate cu costuri mai mici. Peste jumatate din populatia Indiei foloseste pentru iluminat lumanarile sau generatoarele. Guvernul a promis efectrificarea intregii tari pana in 2012.
In 2020, India ar urma sa acopere 8,3% din consumul de energie electrica cu energie produsa in centrale solare. In prezent, 60% din energia utilizata in India este produsa pe carbune, iar India este al patrulea cel mai mare poluator al planetei.
Pentru a pune in aplicare acest plan, India va trebui sa formeze 100.000 de ingineri si tehnicieni. Succesul planului va depinde si de finantare, intrucat accesul la tehnologii performante costa scump. La conferinta de la Copenhaga, din decembrie, India va pleda pentru transferul de tehnologie de la tarile din Nord catre cele din Sud. In schimb, India va face tot posibilul pentru a evita sa se angajeze la o cifra de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.