Isramart news:
Numai patru primarii au depus proiecte în prima saptamâna a programului. Reprezentantii firmelor furnizoare de sisteme de energie alternativa spun ca unul dintre motive ar fi procedurile prea complicate pe care institutiile trebuie sa le îndeplineasca.
Prin programul „Casa Verde“, statul, prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), subventioneaza montarea de panouri solare, turbine eoliene sau pompe geotermale.
Beneficiarii programului sunt cu prioritate institutiile publice, scolile, spitalele, caminele de batrâni si asociatiile de proprietari.
Bugetul pentru acest program, în 2009, este de 310 milioane de lei, suma esalonata în doua etape. Pentru prima sesiune, ce a început saptamâna trecuta si se va încheia în ultima zi a acestei luni, alocarea financiara este de 150 de milioane de lei. Pentru cea de-a doua sesiune, ce se va desfasura între 1 si 15 septembrie, suma este de 160 de milioane de lei.
Studii de fezabilitate, complicate
Alina Clont, purtatorul de cuvânt al AFM, ne-a spus ca dupa prima saptamâna de la începerea programului, patru primarii au depus dosare pentru înscrierea în programul „Casa Verde“. Din rândul scolilor, al spitalelor, al caminelor de batrâni si al asociatiilor de proprietari nu a fost depus niciun proiect.
Reprezentantul AFM a adaugat ca în ceea ce priveste depunerea de proiecte în cea de-a doua saptamâna a primei sesiuni de finantare nu se pot face pronosticuri, deoarece totul depinde de cei carora le este destinat acest program.
Pe de alta parte, Claudia Langa, reprezentant al unei firme furnizoare de sisteme pentru producerea energiei regenerabile, spune ca unul dintre motivele pentru care primariile si celelalte tipuri de institutii nu depun proiecte tine de procedurile prea complicate impuse de autoritati.
„Reprezentantii primariilor si ai celorlalte tipuri de institutii beneficiare sunt constienti de faptul ca programul le poate fi benefic. Dar ei trebuie sa faca niste studii de fezabilitate pentru realizarea carora se lovesc de foarte multe probleme tehnice“, a precizat Claudia Langa.
Ea a adaugat ca, în mod normal, autoritatile ar fi trebuit sa simplifice lucrurile si sa faca, de la început, niste ghiduri de bune practici destinate beneficiarilor.