Monday, May 3, 2010

Isramart:Guvernul a dat unda verde vanzarii certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Romania ar putea obtine circa doua miliarde de euro

Isramart news:
Guvernul a aprobat Hotararea privind modul in care vor fi cheltuite sumele obtinute in urma vanzarii certificatelor de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). Ministrul economiei, Adriean Videanu, sustine ca banii vor fi folositi atat pentru reabilitarea grupurilor energetice, cresterea productiei de energie din surse regenerabile, cat si pentru impaduriri. Banii ar putea fi folositi si pentru CET-urile pe care Ministerul Economiei le va prelua de la autoritatile locale. Imediat dupa ce intra actul normativ in vigoare, autoritatile romane vor incepe negocieri cu diverse state interesate sa cumpere certificate. Potrivit ministerului economiei, AAU-urile pot fi vandute Japoniei si statelor UE. In urma vanzarii certificatelor, Romania ar putea obtine circa doua miliarde de euro.

Videanu a mai afirmat ca in acest an ar putea fi valorificate 300 de milioane de unitati. Banii vor intra in Fondul de Mediu. Sumele obtinute din comercializarea surplusului de AAU-uri constituie sursa de finantare pentru proiectele care genereaza reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, cu precadere in sectorul energetic, pentru pregatirea in vederea aplicarii pachetului legislativ schimbari climatice – energii regenerabile. Banii obtinuti se vor utiliza in proportie de 98% pentru investitii verzi si 2% pentru campanii de informare. Beneficiarii pot fi atat operatorii economici, cat si autoritatile statului.

Hotararea de Guvern privind investitiile verzi, aprobata miercuri, vine in completarea OUG 29/2010 privind valorificarea surplusului de AAU-uri care tocmai a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Potrivit unei informatii transmisa de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro, "