www.isra-mart.com
Uleiul din tigaie, ramas de la friptura sau de la cartofii prajiti, pare a fi combustibilul viitorului pentru compania aeriana olandeza, KLM, care a anuntat ca, incepand din toamna acestui an, va folosi acest tip de biocarburant pentru efectuarea a 200 de zboruri comerciale intre Amsterdam si Paris.
„Amestecul va fi 50% kerosen si 50% biocarburant, obtinut din uleiul alimentar uzat, care, prelucrat, intruneste toate specificatiile tehnice ale kerosenului traditional. Iar, folosirea acestui tip de biocombustibil nu presupune schimbarea motoarelor sau a infrastructurii”, sustine Gedi Schrijver, purtatorul de cuvant al companiei KLM.
Uleiul provine din restaurante
Produs de societatea Dynamic Fuels, biocarburantul revolutionar ce va fi folosit de KLM, este obtinut din uleiul folosit in restaurante, pentru diverse prajeli, in principal fiind vorba despre uleiul vegetal.
Primul zbor demonstrativ al unui avion KLM, cu ulei prajit, a avut loc in noiembrie 2009.