www.isra-mart.com
Isra-Mart SRL news:
Printre variantele luate in calcul de Legislativul european se numara si renuntarea la productia acestui tip de energie
Responsabile pentru formele de energie promovate sunt statele membre. UE poate doar sa dea sfaturi. Pentru a realiza obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 80% pana in 2050, toate tarile membre UE trebuie sa ajunga la 0% emisii in procesul de productie a energiei. 30% din electricitatea consumata in UE provine din energia nucleara. Daca s-ar crea un impozit pe productia de energie nucleara, aceasta taxa ar putea conduce la scumpirea energiei nucleare.
Japonia a fost avertizata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) in 2008 in legatura cu faptul ca centralele sale nucleare sunt instabile, nefiind capabile sa reziste la cutremure puternice. Un oficial al AIEA a declarat in decembrie 2008 ca masurile de siguranta necesare nu au fost corect implementate si ca seismele puternice ar reprezenta o „problema serioasa” pentru centralele nucleare.
Guvernul japonez a promis sa consolideze masurile de siguranta la toate centralele, fiind construit chiar un centru de urgenta la Centrala Fukushima, proiectat sa reziste doar la magnitudini ale cutremurelor de 7,0. Cutremurul devastator din 11 martie a avut magnitudinea 9,0 pe scara Richter, o scala ce masoara efectele in progresie ale cutremurelor. Avertismentele cu privire la siguranta centralelor nucleare din Japonia, una dintre tarile cele mai active seismologic din lume, au fost ridicate in timpul unei reuniuni a G8 pentru siguranta nucleara din 2008.
Avertismente ignorate
Un document obtinut de Wikileaks arata ca expertii si-au exprimat ingrijorarea ca indrumarile privind masurile de protectie a centralelor nucleare au fost actualizate doar de trei ori in ultimii 35 de ani. AIEA a cerut reexaminarea acestora, avand in vedere cutremurele recente care, in unele cazuri, au depasit baza de proiectare pentru unele centrale nucleare. Documentul dezvaluie, de asemenea, modul in care guvernul japonez s-a opus unui ordin judecatoresc de a inchide o centrala nucleara din vestul Japoniei, din cauza temerilor ca nu va rezista seismelor puternice. Curtea de Justitie in cauza a decis ca exista posibilitatea ca localnicii sa fie expusi radiatiilor, daca centrala va fi lovita de un seism mai mare de 6,5 pe scara Richter. Un alt document de la Washington a facut referire la o noua generatie de centrale electrice japoneze care reciclau combustibilul nuclear, punand in pericol siguranta cetatenilor. Raportul sustinea ca „ceva nu este in regula cu modul in care companiile de energie electrica se angajeaza in concurenta sub steagul politicii nationale. Am vazut prea multe cazuri de concurenta prin reducerea costurilor, fapt care pune in pericol siguranta”.
Documentele dezvaluie, de asemenea, ca Taro Kono, un membru de rang inalt al Camerei inferioare a Japoniei,
le-a spus diplomatilor americani, in octombrie 2008, ca guvernul a „acoperit” accidentele nucleare. Acesta a afirmat ca guvernul japonez a ignorat forme alternative de energie, cum ar fi energia eoliana. Taro Kono l-a acuzat si pe ministrul Economiei, Comertului si Industriei ca acopera accidente nucleare si ascunde costurile reale si problemele asociate cu industria nucleara.
Urmarile accidentelor nucleare
Accidentul nuclear japonez de la centrala atomoelectrica Fukushima a deschis in UE o dezbatere aprinsa despre energia nucleara. Unele tari au decis deja sa inchida centralele nucleare vechi si sa le testeze pe celelalte din punctul de vedere al sigurantei. Pe 16 martie, deputatii europeni au discutat cu Günther Oettinger, comisar european pentru energie, despre cum poate fi ameliorata siguranta nucleara in UE: Germania si Austria sustin siguranta inainte de toate, iar Franta, Marea Britanie si Italia sustin primatul energiei nucleare intre sursele de energie necesare UE. Premierul britanic David Cameron a sustinut ca energia nucleara trebuie „sa ramana o parte a mixului energetic din Marea Britanie”, desi au fost lectii de invatat din criza nucleara japoneza. Punctul asupra caruia toti au cazut de acord a fost necesitatea unei revizuiri a sigurantei celor 143 de centrale nucleare europene. Problemele ridicate de eurodeputati au fost, pe scurt, urmatoarele: identificarea de solutii in cazul renuntarii la energia nucleara; necesitatea ca tarile membre UE sa nu ia decizii grabite sub stresul emotiei cauzate de accidentele de la centralele nucleare japoneze, dupa cutremurul si valul tsunami din 11 martie; daca obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 pot fi realizate in cazul renuntarii la energia nucleara; daca ar trebui creat un impozit pe productia de energie nucleara.
Prudenta Chinei
China a anuntat sistarea acordarii de autorizatii pentru proiectele de constructie a centralelor nucleare si pregateste un amplu plan de verificare a securitatii acestora, pe fondul crizei de la centrala nucleara Fukushima, din nord-estul Japoniei, a anuntat guvernul de la Beijing. „Vom suspenda temporar orice aprobare a proiectelor de energie nucleara, inclusiv cele aflate in faza preliminara de dezvoltare”, se arata intr-un comunicat de presa emis de Consiliul de stat din China, reunit sub conducerea premierului Wen Jiabao. Guvernul chinez a facut anuntul pe fondul escaladarii crizei nucleare din Japonia si a dat asigurari ca cetatenii chinezi nu trebuie sa se teama de eventuale radiatii dupa incidentele de la centrala nucleara Fukushima. Organismele responsabile pentru mediu din China monitorizeaza atent situatia scurgerilor radioactive, in vederea pregatirilor esentiale pentru a contracara o posibila agravare a situatiei.
Proiecte revizuite
Proiectul pentru construirea centralei nucleare de la Belene (Bulgaria) trebuie sa fie revizuit, a sustinut comisarul european pentru energie Günther Oettinger. Potrivit acestuia, problemele tehnice si de siguranta geologica ar trebui sa fie luate in considerare, ceea ce va necesita mai mult control; de asemenea, trebuie sa fie asigurata finantarea proiectului la noii parametri. Bulgaria nu a reusit pana acum sa gaseasca investitori europeni pentru centrala nuclearo-electrica de la Belene, Rusia fiind singura tara care si-a exprimat interesul de a participa la constructia acesteia. Bulgaria ar putea sista proiectul centralei de la Belene, in schimbul instalarii unui reactor rus, care a fost deja comandat la uzina Kozlodui. Ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Traicho Traikov, a spus deja ca va incerca sa obtina garantii suplimentare de siguranta pentru proiectul de la Belene, insa „in niciun caz” Bulgaria nu-si va revizui politica energiei nucleare. Oficialul a mai sustinut ca reactorul rus planificat pentru centrala de la Belene e suficient de fiabil pentru conditiile geologice ale Bulgariei.
ReacTii dupA criza centralei de la Fukushima
* Comisia Europeana va defini standarde pentru testele de siguranta pentru tarile membre UE pana in iunie, iar testele pe centralele nucleare vor fi realizate in a doua jumatate a anului 2011.
* “Doresc ca Statele Unite sa-si amelioreze siguranta si performanta propriilor centrale nucleare, concepute pentru a rezista unor cutremure de un anumit nivel, dar, acestea fiind spuse, nimic nu este sigur suta la suta”. Barack Obama, presedintele SUA
* “Oamenii mor din cauze datorate tuturor formelor de productie a energiei, in special in industria carbunelui. Nu vrem sa ne intoarcem la carbune dupa ce s-a intamplat unui reactor vechi din Japonia; nu vrem sa abandonam obiectivele noastre de a realiza o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon”. Chris Davies, Partidul Liberal, Marea Britanie
* “Sper ca testele de siguranta vor include tot lantul de productie, inclusiv transportul si tratarea reziduurilor. Ar trebui sa analizam si continutul de plutoniu.” - suedezul Carl Schlyter, Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana