www.isra-mart.com
Isra-Mart srl news:
Procedura in cazul celor doua plangeri depuse de statul roman impotriva CE, in 2007, la Curtea Europeana de Justitie (CEJ), este in prezent suspendata, in asteptarea rezolvarii unor cauze similare, potrivit NewsIn. Scopul Romaniei este sa conteste cotele repartizate pentru emisii de dioxid de carbon si modul lor de calculare.
Romania a contestat la sfarsitul anului 2007, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua decizii ale Comisiei Europene referitoare la reducerea cotelor pentru emisiile de gaze poluante, un demers pe care l-au facut si alte state membre UE, printre care Polonia, Estonia sau Bulgaria.
Prin prima decizie a Comisiei contestata de Romania a fost redus cu 10% plafonul de emisii pentru Romania pentru anul 2007, iar prin cea de-a doua a fost redus cu 20% plafonul de emisii pentru Romania in perioada 2008-2012.
Romania a contestat si modul de calcul utilizat de CE, sustinand ca a fost unul "netransparent", modificat in 2007, care a fost aplicat doar in cazul Romaniei si Bulgariei.
Astfel, Romania a depus doua plangeri impotriva Comisiei la data de 22 decembrie 2007. Acestea au fost inregistrate de catre serviciul de grefa al Tribunalului de Prima Instanta si au primit numerele T-483/07 si T-484/07.
Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) a precizat, la solicitarea NewsIn, ca procedura in fata Tribunalului UE in cauzele T-483/07 si T-484/07 este suspendata pana la pronuntarea Hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauzele C-504/09P si C-505/09P aflate pe rolul acesteia. Aceste din urma cauze reprezinta recursuri formulate de Comisia Europeana impotriva hotararilor pronuntate de Tribunalul UE in cauzele T-183/07, Republica Polona versus Comisia Europeana, si, respectiv T-263/07, Republica Estonia versus Comisia Europeana.
In prima instanta, Tribunalul UE de hotarat anularea deciziilor Comisiei Europene privind planurile nationale de alocare a cotelor de emisii de gaze cu efect de sera notificate de Republica Polona si respectiv de Republica Estonia, pentru perioada 2008 - 2012.
Respectivele hotarari au creat o jurisprudenta favorabila celorlalte state membre, care au introdus astfel de actiuni in anulare a deciziilor Comisiei Europene, printre care si Romania, arata DAE.
"Avand in vedere cele doua recursuri aflate pe rolul Curtii de Justitie si faptul ca prin acestea se pot invalida concluziile Tribunalului UE, acesta a decis suspendarea cauzelor similare cu care a fost sesizat, inclusiv cauzele T-483/07 si T-484/07, Romania in contradictoriu cu Comisia Europeana, pana la pronuntarea hotararilor Curtii de Justitie in cauzele C-504/09P si C-505/09P", potrivit DAE.
Romania va actiona, in continuare, in conformitate cu instructiunile Tribunalului UE cu privire la demersurile procedurale viitoare in cauzele T-483/07 si T-484/07, da asigurari DAE.
Inainte de suspendarea celor doua cauze, fusese incheiata faza scrisa a procedurii in fata Tribunalului UE, urmand sa fie organizata, daca este cazul, o faza orala.