Wednesday, April 20, 2011

Isra-Mart srl : Termenul de valabilitate, inscris pe ambalajele alimentelor, desfiintat de britanici

www.isra-mart.com

Isra-Mart srl news:

Guvernul britanic intentioneaza sa elimine de pe alimente data-limita la care acestea expira, masura fiind prevazuta pentru a evita risipa de hrana, scrie site-ul maxisciences.com.

Potrivit unui studiu, in Marea Britanie peste 8 milioane de tone de alimente, mancare si bauturi, sunt aruncate la gunoi in fiecare an, iar dintre acestea, 5 milioane sunt comestibile.

Motivul ar fi ca multi consumatori considera ca alimentele se altereaza deja in ziua trecuta pe eticheta ca termen de valabilitate, iar acest lucru ii determina sa arunce mancarea la gunoi, desi nu este stricata.

Suma risipita de fiecare familie din Anglia care arunca la cos alimente numai din cauza ca pe eticheta scrie expirat se ridica la 795 de euro anual.

Aceste cifre i-au pus serios pe ganduri pe guvernanti care au declarat ca intentioneaza sa ia masuri radicale.

Printre produsele care nu vor mai avea inscrisa pe ambalaje data expirarii se numara pastele sau painea. Exceptie vor face insa crevetii, ouale si produsele lactate.

Singura informatie care va fi lasata pe etichete va fi aceea care avertizeaza asupra riscului pe care-l reprezinta pastrarea indelungata a alimentelor in locuri in care nu se asigura conditii de temperatura si igiena adecvate.

Romanii tin la termenul de valabilitate

Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, sustine insa ca aceasta idee nu ar prinde in Romania, deoarece, consumatorul trebuie sa fie protejat in ceea ce priveste termenul de valabilitate.

„Tarile europene, printre care se afla si Romania, au o legislatie pe care trebuie s-o respecte in privinta sigurantei consumatorului, mai ales in ceea ce priveste alimentele. Trebuie sa informam oamenii cu privire la valabilitatea hranei pe care o consuma. Este dreptul lor”, a declarat pentru „Green Report”, Constantin Cerbulescu.

Nici retailerii nu par a gusta aceasta propunere facuta de britanici. Ei sustin, la randul lor, ca este normal ca pe etichete sa fie trecute toate informatiile, plecand de la compozitia alimentului pana la termenul de valabilitate, acest lucru fiind in favoarea cumparatorului.