www.isra-mart.com
Isra-Mart srl news:
Numarul de certificate verzi, acordate producatorilor de energie din resurse regenerabile, ar putea fi redus, a anuntat astazi vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.
„Exista propuneri de reducere a numarului de certificate verzi - sa fie mai putin de trei - la acele tipuri de biomasa unde investitia specifica este mica“, a declarat pentru Green Report Petru Lificiu.
Oficialul a dat doua exemple: biogazul rezultat din procesul de fermentare naturala a deseurilor animale sau vegetale, cu propunere de 1 certificat verde pe MWh, si biogazul rezultat din procesul de fermentare care utilizeaza tehnici mai sofisticate/scumpe, cu propunerea de doua certificate verzi pe MWh.
Producatorii, nemultumiti de schimbari
”Nu stiu daca investitorii italieni vor mai fi interesati sa vina in Romania. Sunt mai multe probleme, in primul rand pentru ca nu exista niste garantii. Legea prevede ca valoarea unui certificat este intre 27 si 55 euro, dar eu trebuie sa am o garantie ca valoarea acestuia este stabila. In al doilea rand, in Romania contractul de furnizare se incheie pe un an, pe cand in celelalte state acestea se fac pe 15 ani. Practic, cand mergem la banca in Italia, Franta, Olanda, Germania, putem arata ca avem o cota fixa pentru 15 ani si contractul e batut in cuie. Putem arata planul investitiei, timpul de recuperare a ei. Aici e foarte greu, legislatia se modifica foarte repede si dobanzile platite de investitori bancilor sunt mult mai mari”, a declarat Vincenzo Moderno, director Alto Energy.
In prezent, legislatia prevede ca producatorii de energie din surse regenerabile sa primeasca:
- doua certificate verzi, pana in anul 2017, si un certificat verde, incepand cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din energie eoliana;
- trei certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din sursele: energie geotermala, biomasa, biolichide, biogaz, gaz rezultat din procesarea deseurilor, gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.
- sase certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din energie solara.
Legea ar putea intra in vigoare la 1 iulie
Dupa 2 ani in care Legea 220/2008 privind promovarea energiei din surse regenerabile a fost aplicata partiel, autoritatile romane inca intarzie sa trimita notificarea oficiala catre Comisia Europeana. Potrivit vicepresedintelui ANRE, din momentul in care statul va depune notificarea, CE va da raspunsul in 60 de zile, „ceea ce inseamna ca la 1 iulie cu maxima probabilitate, legea este activa“, cu modificarile aferente la biomasa.
Oficialul ANRE estimeaza ca notificarea oficiala va fi trimisa la Comisia Europeana in cursul lunii aprilie. Exista si voci care considera ca ANRE este vinovata pentru intarzierea punerii in aplicare a legii 220.
„Ne-am pus singuri bete in roate cu notificarea la CE pentru ca nu a existat nici o solicitare de la Comisie care sa justifice trimiterea unei asemenea notificari. CE se autosesizeaza numai daca exista suspiciuni ca se distorsioneaza piata“, a declarat pentru Green Report Silvia Vlasceanu, consilier in Parlamentul Romaniei.
Ea a adaugat ca din 27 de tari membre UE, aproximativ 14 nu trimit notificari, aplicand legea direct.