Tuesday, April 5, 2011

Isra-Mart srl : Ponderea energiei nucleare din Romania va creste in urmatorii ani

www.isra-mart.com

Isra-Mart srl news:

Aproximativ 18% din energia electrica produsa in Romania la ora actuala este energie nucleara produsa de centrala de la Cernavoda, potrivit Nuclearelectrica.

Procentul va creste insa in urmatorii ani, daca tinem cont de planurile de dezvoltare ale companiei si de strategia energetica a Romaniei.

Astfel, in timp ce autoritatile din Germania se gandesc sa renunte complet la energia nucleara, iar Uniunea Europeana isi reevalueaza pozitia fata de acest tip de energie, Romania se pregateste pentru investitiile in noile reactoare de la Cernavoda.

Unitatile 3 si 4 ar trebui sa inlocuiasca Unitatile 1 si 2 care vor fi inchise. Dezafectarea acestora va fi facuta atunci cand se vor implini 30 de ani de la punerea in functiune, iar procedura va costa statul roman circa 750.000 euro. Unitatea 1 de la Cernavoda a intrat in exploatare in 1996, iar Unitatea 2 in anul 2007.

Unitatile 3 si 4: investitie de 400 miliarde euro

Pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a fost ales modelul unei Companii de Proiect realizata prin parteneriat intre statul roman, prin intermediul Nuclearelectrica si investitori privati.

Constructia reactoarelor nucleare, ale carei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulata de firma mixta EnergoNuclear, in care statul, prin Nuclearelectrica, detine participatia majoritara.

Initial, au depus oferte si au fost selectati 6 investitori: Arcelor Mittal Romania, Grupul CEZ Republica Ceha – 9,15%, ENEL Italia – 9,15%, GDF Suez – 9,15%, Iberdrola Spania – 6,2% si RWE Germania – 9,15%, in conditiile in care statul roman va detine 51% din actiuni.

Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) au anuntat insa in luna ianuarie ca se vor retrage din proiect, motivand incertitudinile economice privind piata energiei.

Primul investitor care a anuntat ca se retrage din proiect a fost grupul ceh de utilitati CEZ, care a vandut actiunile motivand ca isi va concenta activitatea pe principalele investitii in Cehia si in consolidarea achizitiilor existente din strainatate.

Procedurile de atragere a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 au inceput in 2006.

Nucleara pierde teren

Opt francezi din zece, adica 83% din populatia Frantei, vor ca in urmatorii 30 de ani sa fie reduse semnificativ sursele de energie atomica in favoarea exploatarii resurselor regenerabile, potrivit unui sondaj publicat astazi de cotidianul „France-Soir”.

Conform sondajului, pe culori politice, 90% din simpatizantii de stanga si 66% din simpatizantii de dreapta doresc reducerea arsenalului nuclear francez, pe cand 56% din francezi isi fac griji fata de pericolul reprezentat de centraleel atomice fata de 44% care declara ca nu considera energia nucleara un pericol.

Pe fondul incidentului nuclear din Japonia, cele mai multe state ale lumii si-au modificat politica privind acest tip de energie.

Potrivit Greenpeace, presedintele rus Dimitri Medvedev a declarat la sfarsitul lunii martie ca ar trebui sa existe la nivel global o interzicere a construirii de centrale nucleare in zone cu risc ridicat de producere a seismelor puternice.

Rusia deja a interzis construirea de centrale nucleare in zone unde s-ar putea produce cutremure de 8 grade, a mai declarat președintele rus.