Tuesday, August 10, 2010

Isra-Mart srl: In perioada 2008-2013 sunt disponibile 200 milioane € pentru proiecte de energie regenerabila

www.isramart.com

Isra-Mart srl news:

Companiile au, teoretic, la dispozitie inca de anul trecut fonduri de circa 300 milioane de euro pentru investitii in proiecte de productie energie din surse regenerabile, insa lipsa legislatiei impiedica accesarea efectiva a banilor, a declarat ieri Miruna Suciu, avocat partener in cadrul Musat&Asociatii.

“Pana acum, niciun proiect nu a accesat fondurile disponibile, sub niciuna dintre formele prevazute de lege, din cauza lipsei legislatiei secundare, a ghidurilor si normelor metodologice necesare, desi energia regenerabila este in prezent domeniul-vedeta al investitorilor”, a explicat Miruna Suciu. in replica, directorul general din cadrul Ministerului Economiei Alexandru Sandulescu, responsabil de domeniul energetic, a declarat ca institutia pe care o reprezinta va semna in viitorul apropiat 14 proiecte pe energie regenerabila, deja aprobate, in valoare totala de 80 milioane de euro.

Exista 14 proiecte aprobate `n valoare totala de 80 milioane euro

“Avem 14 proiecte aprobate, cu o valoare totala de 80 milioane de euro, si care urmeaza sa fie semnate in viitorul apropiat. O parte dintre acestea pot fi semnate pana la sfarsitul saptamanii viitoare”, a punctat Sandulescu. De altfel, el a mai spus ca intarzierile in acest caz au fost generate si de faptul ca anumite companii au avut probleme in asigurarea cofinantarii. Printre firmele interesate de accesarea de fonduri europene pentru investitii in productia de energie din surse alternative se numara European Food, dar si Hidroconstructia sau Renovatio Trading.
“Acest decalaj ne «costa» destul de scump, atat din punct de vedere economic, cat si in ceea ce priveste concretizarea oportunitatilor de dezvoltare energetica, pe care fie le ratam, fie le intarziem, iar pe timp de criza n-ar trebui sa ne permitem un asemenea lux”, a mai afirmat avocatul din cadrul casei de avocatura Musat&Asociatii.

Ghidul solicitantului abia la sfarsitul anului

in perioada 2008-2013 sunt disponibile 200 milioane de euro pentru proiecte de energie regenerabila, din care 169,7 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si 30,3 milioane de euro sunt fonduri de cofinantare publica asigurate de la bugetul de stat. La aceasta suma se adauga fondurile disponibile prin intermediul Ministerului Mediului, estimate la peste 100 milioane de euro.
Oficialii Ministerului Economiei au mai spus ca pana la finele anului ar urma sa fie aprobat un ordin al ministrului cu un ghid al solicitantului de fonduri europene mai putin stufos si mai putin complicat.
“Pentru ca au existat plangeri, la urmatoarea cerere de proiecte vom externaliza evaluarea”, a mai punctat Alexandru Sandulescu.
Potrivit directorului din cadrul Ministerului Economiei, pretul energiei nu poate decat sa creasca pe termen mediu si lung. Cauzele scumpirii sunt internalizarea costurilor suplimentare generate de achizitia de drepturi de emisii de dioxid de carbon, masurile luate de stat pentru promovarea surselor regenerabile de energie – certificate verzi, dar si eventualele cresteri de preturi ale combustibililor fosili.
Conform specialistilor, in timp, pretul energiei clasice poate depasi pretul energiei produse din surse regenerabile. Alexandru Sandulescu a mai spus tot ieri si ca, teoretic, pretul energiei ar trebui sa creasca de la 1 ianuarie 2010, dar ca ANRE ar putea ajusta anumiti indicatori pentru ca acest lucru sa nu se intample.