www.isramart.com
Isra-Mart srl news:
La începutul lunii iunie, peste 80 de companii care vor să dezvolte 104 proiecte eoliene aveau deja contracte de racordare la reţea semnate cu Transelectrica sau cu operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice.
Cumulat, intenţiile lor se ridică la peste 2.771 MW, adică aproape cât patru reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, dintre care peste 80% sunt localizate în Dobrogea.
Potrivit datelor Transelectrica, patru proiecte urmează să fie conectate la reţeaua de înaltă tensiune a transportatorului de energie electrică, cumulând o capacitate instalată de 747 MW. Din această capacitate, 600 MW le revin cehilor de la CEZ care construiesc un parc de 1,1 miliarde de euro în două comune dobrogene.
Alte 58 de proiecte sunt localizate tot în zona Dobrogei, dar se conectează la reţeaua de distribuţie operată de italienii de la Enel. Aici ar urma să fie instalate proiecte cu o capacitate de 1.536,76 MW. În Banat sunt două companii care vor să ridice 89 MW, iar în zona de acoperire a Electrica Muntenia Nord se află 31 de companii cu proiecte de circa 380 MW. "Practic, după semnarea contractului de racordare la reţea, avizarea din partea Transelectrica s-a terminat. De aici încolo, investitorii trebuie să se apuce de treabă, să înceapă construcţiile, pentru că şi acest contract de racordare are un anumit termen. Eu nu pot să-i promit capacitate pe termen nelimitat, iar el să nu-şi înceapă lucrările", explică Adrian Băicuşi, directorul general al Transelectrica.
Potrivit planului naţional de acţiune în domeniul energiei din surse regenerabile, următoarele etape pe care un investitor trebuie să le parcurgă după semnarea contractului de racordare la reţea sunt punerea sub tensiune a capacităţilor, obţinerea autorizaţiei de mediu şi în final obţinerea licenţei de producere a energiei.
"Cei mai mulţi dintre aceşti investitori nu construiesc. Aşteaptă să treacă această perioadă de criză economică pentru a-şi vinde proiectele. Cei mai mulţi nu au posibilitatea de a merge mai departe, pentru că este vorba de investiţii foarte mari şi de aceea cred că din această capacitate de peste 2.700 MW, numai jumătate va mai rămâne în picioare", a mai spus Băicuşi.