www.isra-mart.com
Isra-Mart srl news:
Gigantul energetic rus Gazprom, care asigura 15%-20% din consumul intern de gaze naturale, doreste sa achizitioneze unitati de emisii de dioxid de carbon, asa-numitele AAU-uri, pe care tara noastra le va scoate la vanzare, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu. Acesta a declarat ieri, la finalul negocierilor cu reprezentantii FMI, ca pe adresa ministerului au sosit scrisori de intentie de la companiile Mitsui, Sumitomo, Vitol, Nomura si de la sucursala din Londra a Gazprom. „Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a primit mai multe scrisori de interes cu privire la vanzarea emisiilor de carbon, iar acestea vor reprezenta baza inceperii negocierilor pentru valorificarea acestor disponibile de emisii”, a afirmat Videanu. In ultima sedinta de guvern a fost aprobat un memorandum care stabileste contractul de stat ce va sta la baza negocierilor pentru vanzarea disponibilului de carbon. Din echipa de negociere romana vor face parte ministrul Economiei, cel al Finantelor, responsabilul de la Ministerul Mediului, precum si un consilier al prim-ministrului.
Guvernul sperala doua miliarde de euro
Romania poate vinde 300 de milioane de tone de emisii de CO2, surplus aferent perioadei 2008-2012, in pachete de cate un milion de tone. Guvernul estimeaza sa incaseze din valorificarea acestor AAU-uri aproape 2 miliarde de euro. Pretul unei tone de CO2 este cuprins intre 4 si 8 euro. Dreptul de vanzare a emisiilor poluante rezida din protocolul de la Kyoto, in care Romania este parte semnatara. Potrivit acestui acord, statele au dreptul sa emita o anumita cantitate de carbon. In cazul in care polueaza mai putin decat cota alocata, tara respectiva poate sa vanda drepturi de emisie statelor care isi depasesc cantitatile primite. Romania se incadreaza in prima categorie. Banii incasati de pe urma tranzactiilor vor fi utilizati pentru modernizarea si reabilitarea grupurilor energetice, cresterea productiei de energie din surse regenerabile, anveloparea blocurilor de locuit, infrastructura, agricultura.
Pana in prezent, pe piata mondiala s-au tranzactionat 469 de milioane de tone de dioxid de carbon, iar pe lista vanzatorilor se afla noua state: Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Noua Zeelanda, Polonia, Slovacia si Ucraina. Aproape 70% din tranzactii au fost realizate de Ucraina. Principalul cumparator este Japonia.