isramart news:
Costurile anuale globale pentru reducerea emisiilor de carbon se vor incadra intre 200 si 350 miliarde euro pana in 2030, reprezentand mai putin de 1% din produsul intern brut mondial estimat pentru 2030, potrivit unui calcul al companiei de consultanta McKensey.
Finantarea totala in acest scop va fi de 530 miliarde euro pana in 2020, mai putin decat planul american de salvare a bancilor, respectiv de 810 miliarde euro pana in 2030, sume care se incadreaza in posibilitatile de finantare existente pe piata, potrivit EuropeanVoice.com.
Daca ar fi luate masurile adecvate ar exista sanse de stabilizare a emisiilor pana in 2030 la nivelurile din 1990 sau cu 50% sub emisiile rezultate daca afacerile ar fi derulate in mod obisnuit.
La finalul acestui an, reprezentantii a 170 de natiuni semnatare ale Conventiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice se vor intalni la Copenhaga, unde vor negocia un nou acord international privind incalzirea climatica si schimbarile climatice. Negocierile se vor axa pe modalitati de reducere a gazelor cu efecte de sera, cantitati si perioada de timp in care acestea sa aiba loc. Acordul ar putea intra in vigoare din 2012, cand expira protocolul de la Kyoto.
Raportul McKensey demonstreaza ca doar o actiune concertata la nivel global poate asigura nivelurile pe care comunitatea stiintifica le-a anuntat ca fiind necesare pentru a evita consecintele dezastroase ale incalzirii climatice. Printre cele peste 200 de masuri avute in vedere pentru reducerea emisiilor de carbon se numara eficientizarea consumului vehiculelor, folosirea energiei nucleare, imbunatatirea izolatiei cladirilor si un management mai bun al padurilor. (NewsIn)