isramart news:
Pe 29 ianuarie, in cadrul Saptamanii Europene a Energiei Durabile 2008, Comisia Europeana a lansat "Conventia Primarilor". Documentul este un angajament pe care si l-au asumat aproape 100 de primari europeni, de a implica cetatenii oraselor pe care le reprezinta, in lupta impotriva incalzirii globale. Scopul pe care si-l propun semnatarii este depasirea obiectivelor UE de reducere cu 20% a emisiilor de CO2, pana in 2020.
Cele mai importante angajamente pe care si le-au luat orasele semnatare sunt:
* Mobilizarea societatii civile sa participe la implementarea unor planuri locale de actiune climatica, precum si a Planului de Actiune Climatica al UE;
* Organizarea unor "Zile ale Energiei", in care sa fie implicati atat cetatenii, cat si reprezentantii mass-media;
* Impartasirea de know-how in domeniul energiei si altor regiuni si orase;
* Adaptarea structurilor oraselor si alocarea de resurse umane pentru reducerea emisiilor de CO2;
* Imbunatatirea transportului in comun.
Orasele semnatare ale Conventiei s-au angajat sa reduca emisiile de CO2 cu mai mult de 20%, pana in anul 2020. Pentru acest lucru, Comisia Europeana le va oferi sprijin pentru implementarea celor mai bune practici din lume in domeniul energiei durabile. De asemenea, cetatenii vor fi informati cu privire la realizarile oraselor lor prin rapoarte periodice, care vor putea fi monitorizate de catre terti.
Textul Conventiei este rezultatul unei consultari informale cu un numar mare de orase din toata Europa. Aproape 100 de orase din toata Europa, intre care 15 capitale, si-au exprimat, de la bun inceput, sustinerea pentru Conventie. Reprezentanti alesi din Londra, Helsinki, Riga, Berlin, Bonn, Milano, Venetia, Nantes, Ljubljana, Varsovia, precum si din alte orase, au participat la evenimentul de lansare. La eveniment au participat si Comisarul Andris Piebalgs si cu Presedintele Comitetului Regiunilor, Michel Delebarre.
Afla mai multe despre Saptamana Europeana a Energiei Durabile 2008 si despre Conventia Primarilor.
Andris PiebalgsComisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a declarat la evenimentul de lansare a Conventiei: "Orasele devin din ce in ce mai mult locuri in care se pun in aplicare idei noi si proiecte inovatoare impotriva incalzirii globale. Orasele sunt, in acelasi timp, spatiile publice in care este posibil sa se gaseasca solutii multiculturale si intersectoriale si in care poate avea loc concilierea necesara intre interesele private si cele publice. Abordarea crizei schimbarilor climatice nu poate fi decat una holistica, integrata, pe termen lung si, mai presus de toate, bazata pe participarea cetatenilor. Acest tablou complex este cel mai bine gestionat la nivel local. Orasele trebuie, deci, sa devina actorii principali ai punerii in aplicare a politicilor privind energia durabila si efortul lor trebuie sprijinit."
Conventia vine in completarea pachetului de masuri pentru combaterea schimbarilor climatice, adoptat de Uniunea Europeana pe 9 martie 2007. Prin acest pachet legislativ, statele membre UE s-au angajat sa-si reduca emisiile de CO2 cu 20%, pana in 2020.