Orasele mari sunt adesea invinuite pentru emisiile mari de gaze cu efect de sera, chiar daca, pe cap de locuitor, aceasta cantitate este o fractiune din media nationala, se arata intr-un raport al International Institute for Environment and Development (IIED), citat de Reuters.
In studiu se demonstreaza ca orasenii produc mult mai putine emisii de gaze cu efect de sera, pe care oamenii de stiinta le invinuiesc pentru aparitia schimbarilor climatice, decat persoanele care traiesc in mediul rural.
"Desi concentratia de oameni, companii, vehicule si deseuri din orase este de cele mai multe ori considerata o <
Studiul a cumulat informatiile din mai multe rapoarte efectuate in ultimii 13 ani, pentru a determina daca orasele produc o cantitate atat de mare pe cat se spune de emisii de gaze. Rezultatele au fost uimitoare, intrucat se pare ca nu orasele sunt vinovate de acest fenomen, ci "stilul de viata al oamenilor", care duc un trai de consum, dupa cum a declarat autorul studiului David Dodman.
Datele incluse in raport sunt adunate din orasele mari din Europa, Asia, America de Nord si America de Sud si estimeaza cantitatea de emisii pe cap de locuitor din fiecare dintre aceste metropole.
Conform raportului, Londra a emis 44,3 milioane de tone de CO2 in 2006, ceea ce inseamna 8% din totalul national. In conditiile in care capitala Marii Britanii este populata de 7 milioane de oameni, cantitatea de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor ajunge la 6,18 tone, adica 55% din media nationala de 11,9 tone.
Orasul New York a emis 58,3 milioane de tone de CO2 numai in 2005, adica 7,1 tone de persoana, in conditiile in care, in timp ce in capitala Americii, Washington acestea se ridica la doar 23,92 de tone. Media pe cap de locuitor din Washington a fost de 19,7 tone, din cauza numarului mare de cladiri guvernamentale si de birouri.
Si in America de Sud situatia este asemanatoare, astfel, marile metropole, precum Sao Paulo si Rio de Janeiro, inregistrand emisii pe cap de locuitor semnificativ mai mici decat cele la nivel national, datorita numarului mare de animale domestice si a defrisarilor masive.
Raportul a analizat doar emisiile directe ale oraselor, nu si pe cele generate de productia de bunuri consumate de rezidenti. Din aceasta cauza, orase precum Beijing si Shanghai au fost singurele in care emisiile individuale ale locuitorilor au depasit nivelul national.
"Multe procese poluante, care emit carbon nu mai sunt localizate in Europa sau America de Nord, ci se afla in alte locatii pentru a profita de costurile mai mici ale fortei de munca si de legile de mediu care nu sunt foarte stricte", se arata in raport.
Directorul executiv al ONU-Habitat, Anna Tibaijuka, a afirmat saptamana trecuta ca marile orase emit 50-60% din totalul de gaze cu efect de sera, procentul ajungand pana la 80% daca se includ si emisiile indirecte generate de oraseni. Ea a mai adaugat ca peste jumatate din populatia globului locuieste in prezent in zone urbane, dar consuma 75% din procentul global de energie.