isramart news:
Circa 600 de milioane de oameni, majoritatea provenind din tari in curs de dezvoltare, vor muri prematur din cauza expunerii la deseuri industriale, a declarat presedintele Institutului non-profit Blacksmith, citat de Reuters.
Centrele de reciclat baterii si minele sunt, de cele mai multe ori, zone foarte toxice, chimicalele intalnite aici putand provoca retardarea la copii si chiar cancer, dupa cum arata Richard Fuller, presedintele Institutului Blacksmith.
Organizatia Blacksmith doreste sa stranga 500 de milioane de dolari care sa se duca in fondul pentru Sanatate si Poluare, pentru a curata locurile cu o toxicitate foarte ridicata.
"Aceasta este o problema finita. Exista doar cateva mii, nu sute de mii de astfel de locuri in lume. Este ceva ce putem rezolva pe durata vietii noastre", a declarat Fuller, aflat la intalnirea anuala a Bancilor asiatice de Dezvoltare, intalnire ce s-a tinut in acest an pe insula Bali.
Blacksmith a lucrat pana acum cu Banca Asiatica de Dezvoltare, cu ajutorul careia a finalizat 50 de proiecte de salubrizare incepand cu anul 1999. Ingrijorarea in ceea ce priveste poluare a crescut odata cu marirea numarului populatiei, dar si odata cu cresterea numarului de masini si electronice in tarile in curs de dezvoltare, precum India si China.
Intrucat multinationalele sunt mult mai sensibile la publicitatea negativa, acestea au inceput sa desfasoare campanii de colectare si salubrizare. Insa, majoritatea companiilor responsabile pentru deseurile industriale nu sunt multinationale mari, ci mai degraba companii mici locale.
Pentru a atrage atentia asupra acestei probleme, Blacksmith va lansa in fiecare an lista celor mai grave probleme de poluare si a celor mai poluate locuri. In acest an, Africa se afla in fruntea listei, urmata indeaproape de China.
Organizatia non-profit a condus o campanie de curatare a unui centru de colectat baterii din Haina, Republica Dominicana, campanie ce a costat circa 200.000 de dolari. Solul din Haina continea 35% plumb, substanta ce afecta capacitatea de a invata a copiilor din regiune.
Costurile de curatare a zonelor toxice, unde se afla si rauri poluate, se pot ridica si la 10 milioane de dolari, chiar si mai mult in cazul in care exista containere toxice ce pot exploda.
"Este vorba despre circa un miliard de oameni care sunt otraviti. Nu este o situatie tolerabila", a mai spus Fuller.