isramart news:
Combustibilii verzi ar putea produce de doua ori mai multe emisii de carbon decat cei fosili, pretind ecologistii de la Friends of the Earth, citati de Telegraph.
Legislatia introdusa in Marea Britanie in urma cu an, potrivit careia un anumit procent din combustibilul din transport trebuie sa fie verde, risca, in locul reducerii emisiilor, cresterea nivelului acestora cu 1,3 milioane de tone de CO2.
Emisiile pot proveni din impacturile negative indirecte pe care le au biocombustibilii asupra mediului, cum ar fi defrisarile masive pentru ca in locul padurilor sa se cultive porumb, soia sau sfecla de zahar pentru productia de biocarburant.
Cu toate acestea, sustinatorii biocombustibililor au spus ca in primul an in care a fost aplicata in Marea Britanie legislatia ce prevede introducerea obligatorie a combustibililor regenerabili in transport (RTFO), industria a dovedit ca se pot produce carburanti sustenabili in Regatul Unit.
In prezent, la un an dupa introducerea RTFO, cantitatea de biocombustibil necesar a crescut de la 2,5 la 3,3%. Friends of the Earth pretind ca in locul reducerii emisiilor de CO2, RTFO ar putea genera un nivel de poluare echivalent cu punerea in circulatie a jumatate de milioan de masini in plus fata de cele deja existente.
Cercetarile arata ca biocombustibilii obtinuti din porumbul american, din soia braziliana sau din palmierul de ulei din Malaezia sunt mai periculosi pentru mediul inconjurator decat conbustibilii fosili. Alternativele optime sunt reprezentate de biocarburantii obtinuti din produse reziduale, precum reciclarea uleiului de gatit sau etanolul extras din iarba sau lemn.