Isra-Mart srl news:
Pentru a avea apa calda gratuit cu ajutorul unui sistem de panouri solare, un bloc de 24 de familii ar trebui sa cheltuiasca 10.000 de euro, adica putin peste 400 de euro de apartament.
Daca, dupa modelul anilor trecuti, programul Casa Verde ar fi inclus anul acesta si blocurile, suma s-ar fi redus la 150 de euro de familie (700 de lei), potrivit unor calcule efectuate de specialisti contactati de ”Green Report”.
Din pacate, AFM nu a inclus nici anul acesta blocurile in programul Casa Verde, din cauza dificultatilor organizatorice care ar putea aparea, dar si a cererii mici inregistrate in sesiunile de finantare in care s-au alocat bani pentru asemenea proiecte.
In 2009, programul Casa Verde derulat de Administratia Fondului de Mediu oferea finantari si pentru sistemele de incalzire ale blocurilor de locuinte. Cu toate acestea, cererea a fost mica, iar proiectele finalizate, si mai putine. “Au fost foarte putine cereri de la blocuri. Cel mult una-doua pe judet, in majoritatea judetelor nici una. E greu pentru asociatiile de locatari sa se organizeze”, a explicat pentru “Green Report” Gheorghe Popescu, directorul AFM.
Ghidul programului prevedea ca asociatiile de locatari pot primi cel mult 90% din valoarea investitiei intr-un sistem de energie regenerabila, dar cel mult 25.000 de lei per sistem.
Principalele motive care impiedica asociatiile sa obtina bani prin Casa Verde sunt lipsa de organizare si opiniile diferite ale locatarilor.
“Degeaba vor 50 de oameni sa puna panouri pe bloc. Daca doi spun
10.000 euro pentru un bloc mediu
Potrivit unor estimari facute de specialisti in domeniu, instalarea unor panouri solare pentru apa calda pe un bloc de 24 de familii ar costa in jur de 10.000 de euro.
“Panourile se pot pune pe orice fel de bloc, indiferent de numarul de locuitori. Exista doua tipuri de sisteme: cu boilere instalate sus, pe bloc, si altul cu boilere instalate jos. Pentru cel cu boilerele instalate sus trebuie sa existe un aviz de la arhitect, care sa arate ca structura blocului poate sustine instalatia”, a explicat pentru “Green Report” Adrian Berneaga, directorul firmei Solar Duo Best.
Daca s-ar pastra schema de finantare prin care asociatiile de locatari pot primi pana la 25.000 de lei pentru un sistem de panouri, ar mai ramane de acoperit circa 17.000 de lei, adica, in cazul blocului oferit ca exemplu, 700 de lei de familie.
Exemple de succes in sectorul 6
Panourile solare s-au dovedit o solutie buna in cazul blocurilor cu mai putini locatari, unde au fost suficiente doua-trei panouri solare pentru a produce suficienta apa calda pentru toti locatari.
Un exemplu este Complexul de Servicii sociale Sf. Nectarie din Militari, pe care au fost montate panouri solare pentru prepararea apei calde menajere. Finantarea din partea AFM se ridica la 449.736 lei, suma nerambursabila, iar valoarea totala a investitiei este estimata la aproximativ 601.800 lei.
Al doilea exemplu vine tot din sectorul 6, fiind vorba despre blocul de locuinte sociale din strada Dealul Tugulea, prin montarea de panouri solare pentru prepararea apei calde menajere si incalzire. Proiectul a obtinut de la AFM o finantare de 1.136.440 de lei. Valoarea totala se ridica la 1.739.304 lei.
In cazul acestor doua proiecte, cererile de finantare au fost depuse de Primaria de sector, care a si completat sumele pentru a acoperi costul total.