Wednesday, February 10, 2010

Isramart :Coreea de Sud, tara cu cea mai "verde" economie

Isramart news:
Coreea de Sud este, de departe, tara cu cea mai "verde" economie, dragonul asiatic avand foduri pentru proiecte ecologice de sase ori mai mari decat majoritatea tarilor industrializate.

Din ianuarie 2009, ca raspuns la recesiune, Coreea si-a anuntat intentia de a investi mai mult de 80% din fondurile sale destinate revenirii economice, adica 38,1 miliarde de dolari, echivalentul a 3,6% din PIB, pentru a-si inverzi economia.

Mai mult, guvernul a introdus un proiect national pentru a crea 960.000 noi locuri de munca si pentru a pune bazele unei cresteri economice, implementand 36 de proiecte eco, printre care tratarea apei, tratarea deseurilor, crearea unui sistem de transport ecologic, construirea a doua de milioane de "case verzi".

Datele arata superioritatea Coreei fara de tarile industrializate, care nu investesc mai mult de 0,6% din PNB in economia "verde". Si asta in conditiile in care aceste state au fost desemnate pe lista protocolului de la Kyoto ca avand rol esential in reducerea emisiile lor de emisii de gaze cu efect de sera cu 5%, in perioada 2008-2012, comparativ cu 1990.

Peste doua treimi din fondurile pentru "renasterea planetei" vin din Asia, in frunte cu China, care investeste 5,2% din PIB, urmata de Coreea si Japonia, scrie rue89.com.

In iulie anul trecut, Seul a facut inca un pas important destinat protectiei mediului, implementand un proiect ce se intinde pe o durata de cinci ani, in perioada 2009-2013, care presupune curatarea si dezvoltarea bancilor de pesti din cele patru rauri principale care traverseaza tara: Han, Geum, Yeongsan, Nakdong. Costul operatiunii se ridica la 83,6 miliarde de dolari.

Toate aceste masuri sunt luate si pe fondul faptului ca aceasta tara este deosebit de vulnerabila la schimbarile climatice. Intre 1912 si 2008 temperatura tarii a crescut cu 1,74 grade Celsius, care este mult peste media globala (0,6 grade Celsius). In aceste conditii, inundatiile si seceta, care sunt oricum devastatoare in Coreea, s-ar putea agrava.

Astfel, Coreea de Sud are drept obiectiv cheie investitiile pentru asigurarea resurselor suficiente de apa prin instalarea sistemelor de control, imbunatatirea calitatii apei si restabilirea ecosistemelor raurilor si afluentilor lor. Mai mult, 34 de spatii extreme de poluate vor fi restaurate si reamenajate.

Conform proiectelor, pana in 2010, 90% din apa va fi potabila. Proiectul va aduce beneficii populatiei, dar si economiei nationale, deoarece se vor crea 340.000 de locuri de munca, iar castigurile indirecte sunt estimate la 31 de miliarde de dolari.

Fa economie la benzina invatand sa conduci "verde"

O alta problema a Coreei de Sud este dependenta acesteia de combustibilii fosili. Fiind o tara care importa 97% din necesarul de carburant, Coreea de Sud a suferit pe urma cresterii costurilor la petrol. Conform noii strategii coreene, consumul de energie regenerabila va creste de la 2,7% in 2009, la 3,78% in 2013, urmand chiar sa se dubleze pana in 2020.

Exemplul corean ar putea fi urmat si de alte state, mai ales ca estimarile actuale arata ca pana in 2030 cererea de energie la nivel mondial va creste cu 45%, rezultand o crestere echivalenta a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Totodata, temperatura medie va creste cu 6 grade in urmatorii 100 de ani, iar primele afectate vor fi tarile cel mai putin dezvoltate. Astfel, orientarea spre o economie verde este o solutie semnificativa de eradicare a saraciei pana in 2015.