Isramart news:
Registrul Naţional pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră a fost blocat timp de o zi săptămâna trecută, de joi până vineri, ca urmare a unor atacuri pe cale electronică îndreptate împotriva tuturor registrelor de profil din statele UE, dar hackerii nu au reuşit să intre în sistem.
"Toate registrele naţionale ale ţărilor UE au fost atacate. Hackerii nu au reuşit să pătrundă în Registrul Naţional al României, sistemul a identificat intenţia de atac. Toţi operatorii cu conturi în Registru au fost anunţaţi să nu transmită informaţiile solicitate şi să-şi verifice situaţia conturilor", a comunicat, miercuri, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, la solicitarea Mediafax.
Financial Times Deutschland a relatat, miercuri, că registrele de tranzacţionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră din mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care şi cel din România, au fost atacate săptămâna trecută de hackeri care au urmărit să fure certificatele de dioxid de carbon de la companii pentru a le vinde mai departe.
Registrele de tranzacţionare a certificatelor CO2 administrează alocarea şi tranzacţionarea permiselor de emisii poluante din Europa.
Administratorul Registrului Naţional din România este Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantităţilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea să le emită. Companiile vând şi cumpără certificate de emisii în funcţie de îndeplinirea ţintelor de poluare. Alocarea certificatelor se face într-o primă fază pe sectoarele de activitate din economie, apoi pe instalaţiile care emit dioxid de carbon.
România poate emite în perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. În fiecare an România dispune de 75,94 milioane de certificate.
Cei mai mari poluatori din România sunt Mittal Steel Galati, care are alocate, în intervalul 2008-2012, aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni (34 milioane certificate), Complexul Energetic Rovinari (28 milioane certificate), Electrocentrale Deva (20 milioane certificate), Complexul Energetic Craiova (17 milioane certificate), Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare - Sucursala Romag Termo (14 milioane certificate), Lafarge Ciment Medgidia (912,3 milioane certificate) şi rafinăria Arpechim deţinută de OMV Petrom (9,6 milioane certificate).
Industria energetică are cel mai mare plafon alocat pentru perioada 2008-2012, respectiv 208,6 milioane de certificate, urmată de industria de producţie şi prelucrare a metalelor feroase, cu 61,6 milioane, industria cimentului, cu 41,2 milioane, şi industria de rafinare a petrolului, cu 28,8 milioane de permise.
Plafonul european pentru perioada 2008-2012 este de 2,08 miliarde tone de emisii anual.