Isramart news:
Începând cu data de 23 februarie a.c., certificatele de emisii de gaze cu efect de seră se pot tranzacţiona pe pieţele reglementate sau pe sistemele alternative de tranzacţionare, administrate de operatorii de piaţă autorizaţi, în conformitate cu prevederile Legii pieţei de capital.
Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu administrează singura piaţă din ţara noastră pe care pot fi tranzacţionate astfel de certificate.
SIBEX utilizează aceeaşi platformă de tranzacţionare (Global Vision) pe care se tranzacţionează peste 95% din certificatele CO2, la nivel european, potrivit conducerii BMFM.
În context, trebuie precizat că, în urma Avizului nr. 10, emis de către CNVM, certificatele respective sunt clasificate ca fiind valori mobiliare.
Directorul general adjunct al BMFM, Darius Cipariu, a declarat în context: "Prin decizia de clasificarea certificatelor de emisii de CO2, ca valori mobiliare, şi prin posibilitatea tranzacţionării lor la Bursa din Sibiu CNVM şi SIBEX deschid, practic, un nou segment de piaţă pentru intermediari, oferindu-le posibilitatea de a tranzacţiona pe o piaţă nouă, cu un potenţial de zeci de milioane de euro. Potenţialul său este evidenţiat şi de faptul că au existat deja contracte cu cel puţin şase brokeri din afara ţării, privind tranzacţionarea certificatelor CO2".
Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu a lansat încă din decembrie 2009 contractul Futures CO2 2008-2012, reprezentând echivalentul a 100 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (100 tone de emisii de CO2).
Pentru a avea acces la piaţa emisiilor de gaze cu efect de seră, toţi membrii SIBEX şi ai Casei Române de Compensaţie care doresc să tranzacţioneze contracte CO2 2008-2012 trebuie să-şi deschidă conturi la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, unde şi CRC deţine un cont.