Isramart news:
Guvernul italian a aprobat, miercuri, decretul privind procesul de revenire la folosirea energiei nucleare, care defineste in special criteriile de localizare a centralelor si le impune companiilor sa finanteze dezafectarea ulterioara a acestora, relateaza AFP, citat de Mediafax.
"Guvernul a aprobat definitiv decretul care stabileste parcursul urmat pentru relansarea energiei nucleare", potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltarii Economice.
Legea privind refolosirea energiei nucleare in Italia, la mai mult de 20 de ani dupa ce s-a renuntat, in urma unui referendum, la folosirea acesteia ca urmare a catastrofei de la Cernobil, a fost adoptata in iulie 2009.
Construirea de centrale va demara in 2013, iar producerea de energie va incepe in 2020, se arata in comunicatul ministerului.
Decretul adoptat miercuri stabileste criteriile privind amplasarea viitoarelor centrale, precum si masurile de compensare economica (subventii, energie la un pret mai mic) pentru zonele care vor accepta gazduirea uneia dintre acestea.
De asemenea, textul le impune companiilor care vor gestiona centralele sa-si asume costul dezafectarii acestora odata cu finalizarea ciclului de productie si prevede infiintarea in Italia a unui centru pentru procesarea deseurilor.
In decret este prevazuta de asemenea o "larga participare din partea regiunilor, a comunitatilor locale si a populatiei privind consultarile", adauga ministerul, in situatia in care revenirea la utilizarea energiei nucleare a generat critici virulente din partea regiunilor si va fi o tema importanta inaintea alegerilor regionale de la sfarsitul lunii martie.
Autoritatile de la Roma au anuntat in 2008, inca de la revenirea la putere a lui Silvio Berlusconi, ca intentioneaza sa recurga din nou la centrale nucleare pentru a produce energie. Guvernul si-a fixat ca obiectiv sa produca, pana in 2030, 25 la suta din necesarul de electricitate cu ajutorul centralelor nucleare.
Compania franceza EDF si cea italiana Enel s-au aliat in februarie pentru a construi patru reactoare EPR in Italia.