Isramart news:
Cota actuala a certificatelor CO2 detinuta de Romania poate aduce in tara 1,2-1,5 miliarde de euro pana in 2012, a declarat recent intr-o conferinta de presa Laszlo Borbely, ministrul mediului si padurilor. Din pacate, nu am reusit sa vindem certificate. Ca la noi la nimeni, mai ales ca din anul 2000 se putea pregati tranzactionarea unor astfel de certificate", a atentionat Borbely.
Oficialul a precizat ca o hotararea de guvern care va legifera aceste tranzactionari va fi finalizata in curand, informeaza Agerpres.
Un numar tot mai mare de oameni de stiinta si de specialisti considera ca in Romania exista situri adecvate de stocare si ca singurul lucru care lipseste este vointa politica, pentru a asigura fondurile necesare stabilirii cu certitudine a siturilor unde CO2 poate fi depozitat.
Specialistii europeni au cazut de acord asupra faptului ca, pana in anul 2050, emisiile de gaze cu efect de sera (GES) trebuie sa fie reduse cu un procent de minimum 85%.
La inceputul lunii septembrie 2009, specialistii Bellona Europa, una dintre cele mai importante organizatii internationale neguvernamentale de mediu, au afirmat ca Romania detine un surplus de 200 milioane de certificate de emisii de bioxid de carbon (CO2), vanzarea acestuia putand aduce la bugetul de stat aproximativ doua miliarde de euro pana in anul 2015.
In urma Protocolului de la Kyoto, Romania are dreptul de a vinde acest surplus de certificate de CO2. Conform aceluiasi document, fiecare stat semnatar isi asuma obligatia sa nu depaseasca o anumita cantitate de emisii CO2 in perioada 2008-2012, diferenta fata de tinta fixata putand fi valorificata prin vanzarea de certificate catre alte tari care nu reusesc sa-si atinga tinta.
Romania, una dintre tarile care participa la sistemul
european de tranzactionare a cotelor emisiilor de bioxid de carbon, in urma Protocolului de la Kyoto, s-a clasat, in 2008, pe locul noua in Uniunea Europeana, dupa cotele alocate, respectiv 70,65 milioane tone CO2 echivalent, potrivit datelor Comisiei Europene (CE). Emisiile de bioxid de carbon verificate ale Romaniei au scazut anul trecut cu 8,7% fata de 2007, la 63,5 milioane tone, iar numarul instalatiilor a urcat cu 3,3 procente, la 252.
A doua sesiune de tranzactionare a EU ETS a inceput la 1 ianuarie 2008 si va continua timp de cinci ani, pana la 31 decembrie 2012. In acest interval, tarile industrializate trebuie sa atinga tintele de emisii convenite prin Protocolul de la Kyoto. Incepand cu 1 ianuarie 2013, sistemul de tranzactionare a emisiilor va fi reformat in mod substantial.
Potrivit raportului CE, in 2008, cele mai multe alocari gratuite le-au primit Germania (388,7 milioane tone CO2 echivalent), Marea Britanie (213,5 milioane tone) si Italia (211,7 milioane tone), iar cele mai putine Malta (2,1 milioane tone), Luxemburg (2,5 milioane tone) si Letonia (2,9 milioane tone).
Vanzarea certificatelor de emisii de CO2 are loc pe burse, iar preturile variaza in functie de cerere si oferta. Cel mai mare pret a fost de peste 30 de euro pe tona, iar cel mai scazut, de jumatate de euro pe tona.