Thursday, January 7, 2010

Isramart : Trebuie consolidată decuplarea creşterii economice de nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră

Isramart news:
România doreşte să consolideze decuplarea creşterii economice de nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat, joi, preşedintele României, Traian Băsescu, în cadrul reuniunii la nivel înalt a Conferinţei ONU privind schimbările climatice.

Potrivit şefului statului român, "acest fapt se poate realiza prin promovarea surselor alternative de energie, inclusiv a celor regenerabile, prin creşterea eficienţei energetice şi prin promovarea tehnologiilor de captare şi stocare geologică a carbonului".
România are în vedere promovarea tehnologiilor 'curate' în industrie, transporturi, agricultură şi în managementul deşeurilor şi a precizat că ţara noastră va continua să utilizeze energia nucleară în scopuri civile şi va acorda în continuare importanţă valorificării energiei eoliene, a adăugat Traian Băsescu

"În acelaşi timp, vom continua exploatarea potenţialului agricol al ţării prin stabilirea unui echilibru just între producţia agroalimentară şi cultivarea resurselor pentru biocombustibil", a afirmat el.

În contextul folosirii mijloacelor de transport care să protejeze mediul, Traian Băsescu s-a referit la elaborarea unei Strategii europene de dezvoltare integrată în regiunea Dunării şi de unificare a regimurilor de navigaţie pe Rin şi Dunăre, în vederea racordării economice a Mării Negre la Marea Nordului, transmite Agerpres.

El a subliniat că implicarea României în lupta împotriva încălzirii globale este demonstrată de progresele înregistrate în îndeplinirea obiectivelor fixate de Protocolul de la Kyoto în perioada 1990 - 2007 şi de nivelul actual al emisiilor de gaze cu efect de seră, care se situează cu 37% sub obiectivul asumat.

"Ca parte a 'moştenirii Kyoto', România doreşte să putem ajunge la o înţelegere privind abordarea surplusului de Unităţi de Cantitate Atribuite (AAU) astfel încât regimul de tranzacţionare să fie nediscriminatoriu, iar valorificarea lor să nu aducă atingere integrităţii acordului de mediu. Considerăm, însă, că acumularea surplusului de Unităţi confirmă faptul că România a depus eforturi semnificative pentru reducerea emisiilor şi că înţelege să utilizeze Unităţile astfel încât să nu pericliteze ţintele de mediu", a spus Traian Băsescu.

El a subliniat faptul că schimbările climatice şi degradarea mediului ameninţă securitatea, stabilitatea socială şi economică. "România a fost parte a demersului comun întreprins de Uniunea Europeană în această perioadă decisivă pentru asigurarea succesului negocierilor internaţionale privind schimbările climatice. Mandatul UE a fost un catalizator al negocierilor la nivel internaţional, conform principiului 'responsabilităţi comune, dar diferenţiate". Acesta vizează asumarea unor angajamente ferme de reducere a emisiilor de către ţările industrializate şi modificarea traiectoriei emisiilor în ţările în curs de dezvoltare', a mai spus şeful statului român.

Copenhaga este, din 7 decembrie, gazda celui mai important summit la nivel înalt pe probleme de mediu. Reprezentanţi a 192 de ţări încearcă să ajungă la un acord prin care să se angajeze să îşi reducă emisiile de CO2, un acord care să urmeze Protocolului de la Kyoto, începând cu anul 2012.