Isramart news:
Costul pe care va trebui sa-l suporte Romania pentru a fi in conformitate cu angajamentele luate fata de Uniunea Europeana in materie de reducere a emisiilor de CO2 se ridica la 6,1 miliarde euro pana in 2015, si la 12,5 miliarde euro pana in 2020, arata un raport intocmit de Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE).
Potrivit sursei citate, contributia consta, in principal, din cresterea cotei energiei regenerabile si proiecte de eficienta energetica in cladiri rezidentiale, industrie, transport.
Acelasi document avertiza, in urma cu cateva zile, ca o parte dintre unitatile de generare de energie electrica (Turceni, Rovinari etc.) vor trebui inchise treptat din cauza emisiilor de azot si dioxid de sulf. Conditia ca aceste centre sa ramana deschise este legata direct de investitiile viitoare pentru ca acestea sa functioneze “curat”.
“Valoarea totala a fondurilor UE disponibile pentru energie este de circa 700 milioane euro, in timp ce investitiile necesare in productia de energie electrica ar fi de pana la 35 de miliarde de euro in urmatorii zece ani, doar pentru a aduce generarea de energie termica la standardele de eficienta si emisie internationale”, se noteaza in raportul citat.
In privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, studiul remarca angajamentul luat de Romania in conformitate cu Protocolul de la Kyoto prin care suntem obligati sa micsoram cantitatea cu 8% pana in 2012 fata de cea din 1989.
Romania, care domina Europa alaturi de Germania si Polonia in privinta ponderii cantitatii mici de CO2, beneficiaza de „drepturi de poluare“, care pot fi vandute.