Isramart news:
România va trebui sa acopere din acest an 33% din consumul brut de energie electrica din resurse regenerabile, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei. In prezent, pe baza sistemului hidro, circa 28% din consum este “verde”, iar sursele alternative au inca o pondere neglijabila. Atingerea tintei depinde de ploaie si vånt, dar si de aplicarea corecta a legislatiei si a sustinerii financiare pe tot lantul energiilor alternative, ne-au declarat specialistii. Acestia mai precizeaza ca prin cresterea ponderii regenerabilelor, pretul platit de consumator nu ar trebui sa se schimbe.
“In 2010 avem tinta obligatorie ca 33% din consumul brut de energie electrica sa fie acoperit din resurse regenerabile. Pentru asta va trebui sa vedem care va fi consumul brut de energie electrica si care va fi productia de energie din resurse regenerabile. Avem parcuri eoliene de 1.000 MW în constructie si unitati de 2.900 MW cu aviz de racordare emis”, a declarat Alexandru Sandulescu, director general in Ministerul Economiei.
Potrivit presedintelui Institutului Roman pentru Energie (IRE), Jean Constantinescu, tinta ar putea fi atinsa doar in anumite conditii. “Numai daca cei 1.000 MW instalati in eoliene, promisi de catre Ministerul Economiei, ar produce cel putin 1,5 TWh (contributie de 2,5%), iar anul 2010 ar fi un an foarte ploios. In prezent, circa 28% din consumul de energie este din surse regenerabile, prin contributia hidrocentralelor”, ne-a precizat Constantinescu.
Specialistul se arata sceptic cu privire la respectarea obligatiei, motivand ca aerogeneratoarele nu vor functiona din ianuarie, iar lacurile vor fi aproape goale la inceput de an. “Noi suntem in continuare dependenti de ploaie si de lucrurile facute intr-un trecut blamat”, adauga expertul, care mai precizeaza ca nerespectarea tintei ar putea aduce Romaniei penalizari.
Legislatia energiei verzi, nefinalizata
Seful IRE sustine ca dependenta de fenomenele meteorologice nu este singura problema, obstacole importante fiind la nivelul reglementarilor. “Din pacate, legislatia in vigoare... nu este in vigoare! La un an de la emitere, Legea 220 privind regenerabilele nu are inca norme de aplicare si, de fapt, nici nu ar trebui aplicata in aceasta forma. Sprijinirea energiei alternative nu poate fi limitata la subventiile catre producatori si nici directionata cu prioritate catre sursele cele mai nepotrivite pentru Romania. Daca tot ne punem problema cresterii de preturi. Sprijinul ar trebui sa se acorde echitabil, pentru surse, pentru retele, dar si pentru energia de echilibrare pe care operatorul de sistem trebuie sa o cumpere in timp real, atunci cand nu mai bate vantul. Ar mai trebui ca cineva sa deznoade nodul gordian, sau poate numai sa indeparteze drobul de sare, al multiplelor avize de la numeroasele autoritati, pentru instalarea surselor alternative”, sustine Constantinescu.
Costurile nu ar trebui sa creasca
In opinia presedintelui IRE, introducerea surselor alternative de energie in sistem nu ar trebui sa genereze cresterea preturilor. “Consider ca multi din cei care emit pareri asupra energiei au creat o psihoza artificiala a cresterilor explozive de pret datorita surselor alternative, nepotrivita cu situatia reala de la noi. Ei nu cunosc sau poate se fac ca nu stiu, ca preturile de revenire -pentru energie si, in plus, pentru certificatele verzi - ale surselor regenerabile vor fi chiar mai mici decat ale unor termocentrale, pe care le vor inlocui, si pe care le tinem de multi ani in respiratie artificiala, pe banii contribuabilului. Curios, acest aspect nu prea apare in discutia publica, desi FMI ne-a atras serios atentia inca de la inceputul anului 2005. Pretul de achizitie de la termocentrale ce vor fi inlocuite de catre fermele de vant, pe care ANRE l-a reglementat la comanda politica, este tot de 80 euro/MWh”, ne-a precizat Jean Costantinescu, presedintele IRE.
Consumul de energie a scazut in 2009 cu 9%
Expertii considera ca in 2009 consumul de energie nu a depasit 50 TWh, inregistrand o scadere anuala sub 9%, generata de criza globala. Pentru 2010, exista sperante de stabilizare a consumului industrial si estimari privind cresterea cererii cu circa 2%, pe fondul majorarii consumului rezidential. In primele 10 luni ale anului trecut, statisticile aratau ca productia totala de energie electrica a fost de 47,7 TWh, 51% din acesta fiind generata de termocentrale (în scadere cu 18,4% fata de 2008), 28% de hidrocentrale (în scadere 11%), iar 20% de centralele nuclearo-electrice (în crestere cu 6,1%). “Hidrocentralele au fost limitate de precipitatii - au consumat chiar in plus, din rezervele obligatorii de apa ale acumularilor -, iar Centrala Nuclearelectrica Cernavoda a livrat maximul posibil. Intreaga reducere a cererii, inclusiv scaderea cu 1,7 TWh a exportului, adica cu 39% fata de anul trecut, a fost preluata de catre termocentrale. Desigur, diferentiat, reducerile fiind mai mici la complexele Turceni si Rovinari”, ne-a precizat Jean Constantinescu, seful IRE.