Isramart news:
Bulgaria poate câştiga aproape un miliard de dolari dacă îşi va vinde permisele neutilizate de emisii de dioxid de carbon, a anunţat ieri ministrul Mediului, Nona Karadjova.
Autorităţile de la Sofia au respectat toate angajamentele pentru reducerea emisiilor de CO2 asumate prin protocolul din Kyoto şi a acumulat un mare surplus. Acest fapt se datorează declinului industriei bulgare după căderea comunismului, dar şi eforturilor depuse pentru creşterea eficienţei energetice, a explicat ministrul.
Nona Karadjova a precizat că şi alte ţări din fostul bloc comunist, precum Polonia, Cehia, Ungaria şi Lituania, şi-au vândut deja cotele neutilizate, cumpărătorii fiind alte state sau companii private.
După Polonia, România are cel mai mare număr de permise neutilizate pe care încearcă să le vândă la un preţ cât mai bun. Germania a vândut la rândul ei un număr mare de permise Slovaciei şi altor ţări cu un consum mare de cărbuni. Cum această schemă nu are ca efect scăderea emisiilor de carbon, ci „plimbarea" lor dintr-o ţară în alta, mai multe asociaţii şi persoane particulare din Danemarca cumpără permise pentru a le scoate din circuit.
În 2008, Dong Energy a vândut 900 de premise şi speră că anul acesta numărul va creşte, ca urmare a summitului de la Copenhaga. Un purtător de cuvânt al Societăţii pentru Conservarea Naturii a declarat că o firmă a achiziţionat recent 200 de permise pe care le va face cadou de Crăciun partenerilor de afaceri, scrie cotidianul „The Copenhagen Post".