Isramart news:
Impact-surpriza pe piata proprietatilor construite
Revolutie imobiliara, un nou bir pe tranzactii imobiliare sau certificare energetica, indiferent cum i-am spune, introducerea unei noi clasificari a cladirilor va isca multa forfota chiar din primele zile ale anului viitor.
Riscul imediat al acestei inovatii legislative este usor de banuit. Lipsa cronica de specialisti in masurarea eficientei energetice a cladirilor, carentele de natura legislativa si un guvern capabil sa le suplineasca, toate acestea ne vor pune in fata unui nou blocaj pe piata tranzactiilor imobiliare chiar din primele zile ale lunii ianuarie.
La 1 ianuarie va intra in vigoare Legea nr. 372/2005, care presupune obligativitatea existentei unui certificat energetic la orice incheiere de tranzactie imobiliara. Inexistenta certificatului va conduce la anularea contractului de vanzare-cumparare. Razvan Muntean, directorul general al Imopedia.ro, spune ca, pe termen scurt, lipsa metodologiilor de implementare ar putea ingreuna procesul de tranzactionare, insa nu atat de mult incat sa blocheze piata imobiliara pe termen mediu sau lung.
Vom avea o problema
Spun specialistii. Florin Popovici, vicepresedintele UNAI (Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare), crede ca incepand cu 1 ianuarie 2010 vom avea o problema mare. „Riscam sa blocam total piata tranzactiilor cu cladiri“, apreciaza reprezentantul UNAI. „Nu avem destui auditori energetici pentru cladiri fata de nevoile pietei“, afirma Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC). Riscam sa ne trezim cu o piata neagra a certificatelor energetice.
Desi, in ultima perioada, multe companii straine si-au deschis filiale in Romania, numarul auditorilor energetici pentru cladiri este foarte mic, doar vreo 700 la nivelul intregii tari. In afara de aceasta problema de natura organizatorica, mai exista si cele de natura normativa. Aceeasi sursa ne-a precizat ca desi exista Legea nr. 372/2005 care obliga ca la orice tranzactie imobiliara sa fie atasat si un certificat energetic al cladirii, pana acum nu au fost publicate inca normele metodologice pentru auditul energetic al apartamentului de bloc. „Nu stim ce sa facem, iar Ministerul Dezvoltarii nu are niciun raspuns pentru noi“, declara presedintele AAEC.
Pretul zonei, de domeniul trecutului?
Pentru Razvan Muntean mai important este faptul ca noua reglementare va schimba filozofia formarii pretului in imobiliare, clasa energetica a cladirii devenind un nou punct de plecare in diferentierea valorica a locuintelor. „Aceasta lege ii va determina pe potentialii cumparatori sa analizeze mai atent un imobil si sa negocieze mai mult pretul pentru achizitionarea apartamentelor cu indice termic scazut. In acest fel, legea va incuraja scaderea preturilor pentru acest segment de apartamente. Avantajul va fi astfel de partea apartamentelor noi si apartamentelor vechi reabilitate termic“, crede Razvan Muntean.
In viitor, clasa energetica atribuita unei cladiri va fi extrem de importanta. Dan Ioan Popp, presedintele Impact, crede ca noutatea in materie de acte de vanzare-cumparare va reconfigura piata imobiliara: „Vom avea o amendare drastica a cererii de apartamente vechi, lucru care va duce in mod direct la scaderea preturilor acestora“, sustine Popp. Si Filip Stoica, prim-vicepresedinte ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania), crede ca certificarea energetica va face diferenta de pret intre imobile.
Potrivit acestuia, incepand cu anul viitor, in activitatea unui evaluator pretul zonei si istoricul tranzactiilor nu vor mai conta ca pana in prezent. Totodata, elementele de certificare energetica vor fi in mod obligatoriu introduse in evaluarea imobiliara. Deja, majoritatea cursantilor cursurilor de pregatire tinute de AAEC sunt evaluatori imobiliari.
Cat costa si ce inseamna
Certificatul energetic are un rol dublu, de informare si motivare, afirma Emilia Cerna Mladin (AAEC). Altfel spus, ii arata proprietarului sau cumparatorului care este consumul energetic si il ajuta sa estimeze costurile legate de acest consum. Motivarea se traduce prin efort investitional pentru imbunatatirea performantei energetice, adica pentru un consum energetic cat mai mic.
Obtinerea certificatului energetic presupune alocarea unei sume de ordinul sutelor de euro, in functie de suprafata imobilului evaluat, ceea ce pentru proprietari reprezinta un cost redus, asemanator cheltuielilor cadastrale. Intrucat marja de negociere pentru o tranzactie imobiliara poate ajunge in prezent pana la 15%-20%, un astfel de cost nu-l poate determina pe vanzator sa-si supraestimeze valoarea proprietatii, declara Razvan Muntean, directorul Imopedia.
In materie de eficienta energetica, o cladire de clasa A corespunde celor mai bune performante si tehnologii adoptate pentru casa pasiva, al carei consum de energie primara pentru incalzire, apa calda, ventilare si iluminare intregistrat in tari precum Suedia, Germania si Franta a fost de cca. 30 kWh/mp/an. Clasa inferioara G corespunde consumului de peste 200 kWh/mp/an. Intre clasa A si clasa G se inscriu celelalte clase energetice cu consumuri diferite. Majoritatea blocurilor de apartamente din Romania se afla in prezent in Clasele C-D.
In Romania, clasa de referinta pentru auditul energetic va fi Clasa B. Regula care se va aplica pe piata imobilelor incepand cu anul viitor va prevedea ca toate cladirile noi sa fie obligatoriu construite conform normelor care sa le califice in Clasele A si B. In cazul cladirilor vechi, lucrarile de reabilitare termica vor trebui facute in ideea obtinerii calificativului B.
„Locuintele colective (blocurile cu apartamente - n.r.) pot atinge mai usor Clasa A, efortul investitional fiind mai mic. In cazul celor unifamiliale, sumele investite vor fi mai mari, iar acest fapt se va reflecta si in valoarea imobilului“, sustine presedintele AAEC.
In afara de clasificarea energetica, imobilele vor primi note energetice, in functie de problemele punctuale constatate in momentul realizarii auditului energetic, adauga Emilia Cerna Mladin.
Sectorul caselor noi, mai putin afectat
De regula, in cazul locuintelor noi, dezvoltatorul solicita certificatul energetic in momentul receptiei constructiei. Totusi, si in acest caz exista un element negative, si anume faptul ca un constructor nu va mai avea timp dupa receptie sa remedieze anumite probleme ce tin de izolarea termica, cladirea ramanand cu clasa energetica ce i s-a atribuit la receptia lucrarilor. Oficialii Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri recomanda constructorilor sa ceara un precertificat in baza caruia sa se poata corecta problemele depistate la nivelul anvelopei cladirii.
In prezent, termosistemele aplicate la constructiile noi contin o grosime a stratului izolant de 5 cm. In ceea ce priveste cladirile vechi reabilitate, se aplica termosistem de 10 cm. De remarcat ca, la nivel european, in sectorul constructiilor se folosesc tot mai mult termosisteme de peste 20 cm.
Peste 50% din fondul construit existent in Romania a depasit varsta de 50 de ani, majoritatea acestora avand clasa energetica F, cea mai joasa fiind clasa G.
In Europa
Planul francez de reducere a consumului de energie si a emisiilor de CO2 in cazul cladirilor se numeste „Batiment Grenelle“. A fost elaborat in 2007 si adoptat de Guvernul francez in ianuarie 2009. La noua luni de la aplicarea acestui plan, Guvernul francez a prezentat primele rezultate. Astfel, cererea de locuinte eficiente energetic a fost de 10 ori mai mare fata de estimarile oficiale (20.000 de locuinte in 2009).
Aproximativ 50.000 de credite cu dobanda zero au fost solicitate in Franta in scopul imbunatatirii confortului termic al locuintei. Totodata, in urmatoarele luni, Guvernul de la Paris isi propune sa aloce 1,7 miliarde de euro proiectelor de eficientizare energetica a locuintelor, ceea ce corespunde crearii unui front de lucru pentru peste 45.000 de oameni.