Isramart news:
Energiile renegerabile au fost uitate de politicieni timp de un an de zile deşi România are un potenţial fantastic iar dezvoltarea acestora ar aduce locuri de muncă şi ar reduce dependenţa de sursele externe.
Energiile renegerabile au fost uitate de politicieni timp de un an de zile deşi România are un potenţial fantastic iar dezvoltarea acestora ar aduce locuri de muncă şi ar reduce dependenţa de sursele externe.
„Legea 220 a energiilor regenerabile din noiembrie 2008 dar nu e aplicabilă nici la un an de la promulgare. E nevoie de o legislaţtie secundară, respectiv o Hotărâre de Guvern privind schimbarea numărului de certificate verzi, de metodologia de clasificare a producătorilor. Apelul pe care îl facem e ca să se acorde prioritate astfel încât cadrul legislativ să fie aplicabil iar potenţialii investitori să poată lua deciziile” a declarat Mariana Gheorghe, vicepreşedinte al Consiliului Investitorilor Străini şi director executiv al Petrom.
„Până la 30 iunie 2010, România trebuie să prezinte acest plan la UE în privinţa resurselor regenerabile, potrivit directivelor europene ce stipulează reducerea emisiilor cu 20% până în 2020, creşterea eficienţei cu 20% şi ponderea regenerabilelor să fie tot de 20 procente” spune şi Jean Valvis, membru în Consiliul Investitorilor Străini.
Ţinta României pentru 2020 este ca regenerabilele să fie 24% din consumul final, care cuprinde şi energia electrică şi cea termică. La momentul actual ţara noastră produce 17,8%, însă provocarea vine din faptul că datele reprezintă consumul anului 2005, în timp ce în 2020 acesta va creşte.
Nodul gordian
Principala problemă referitoare la lege este articolul 4, unde se statuează că Guvernul va emite o HG în care se specifică numărul certificatelor, şi dacă este ajutor de stat care trebuie raportat la Comisia Europeană sau nu, potrivit reprezentanţilor ANRE.
Problema spinoasă vine din faptul că piaţa certificatelor verzi există deja şi funcţionează şi va fi greu de explicat oficialilor europeni schimbarea.
|n acelaşi timp, o altă problemă este că prin lege se acordă investitorilor facilităţi fiscale, care reprezintă şi ele motiv de raportare la CE. Dintre ajutoarele acordate sunt garantate de stat în proporţie de 50% creditele luate companii pentru investiţii verzi şi se scutesc companiile de profit reinvestit, potrivit reprezentanţilor CIS.
Modificare legislativă
Adriean Videanu, ministrul interimar al Economiei, a declarat într-o altă conferinţă de presă că Legea 220 va fi modificată, printr-un act normativ aflat în lucru. „Un Guvern demis nu poate iniţia proiecte legislative, dar va fi o lege care va modifica legea 220”, a spus Videanu.
De asemenea, legea 220 nu poate fi aplicată întrucât nu are normele de aplicare.
„Este o anume întârziere în aplicarea dipsoziţiilor legii 220. Nu are încă normele de aplicare. E bine să treacă conducte de gaze prin România, dar este energie de import, pe când energia regenerabilă este autohtonă”, a afirmat Valvis.
În acest moment producătorii de energie electrică din surse regenerabile primesc automat un certificat verde pentru fiecare MWh livrat în reţea, indiferent de natura sursei. Producţia care primeşte certificatele este cea eoliană, solară, biomasă, geotermală precum şi hidrocentrale mai mici de 10 MW. Potrivit noii legi, se primesc 2 certificate pentru 1 MWh de microhidrocentrale noi, un certificat la 2 MWh livraţi de centralele neretehnologizate, 2 certificate pe un MWh eolian, 3 certificate pentru biomasă, biogaz, energie geotermală.
În 2010, furnizorii români trebuie să cumpere cote de certificate verzi egale cu 8,3% din energia electrică vândută.
Scumpiri la curent
Preţul plătit de consumatorii finali la electricitate ar putea creşte cu 2-3,5 euro pe MWh, dacă furnizorii de energie vor îndeplini cotele anuale obligatorii de certificate verzi, a declarat în octombrie, Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei. „Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ajustează anual cotele obligatorii în minus pentru că nu pot fi atinse” spunea atunci Săndulescu.