Isramart news:
Imaginati-va o masinarie care absoarbe dioxidul de carbon din atmosfera si il transforma intr-un produs folositor. Poate parea ireal, dar acest lucru este exact ceea ce spera cercetatorii de la Laboratoarele Nationale Sandia din Statele Unite sa realizeze, potrivit Inhabitat.
Acesti oameni de stiinta au creat un prototip al unui dispozitiv care poate transforma dioxidul de carbon in combustibil lichid. Masinaria se numeste Counter-Rotating-Ring Receiver Reactor Recuperator (CR5) si a fost testata recent pentru prima data de catre Rich Diver, liderul proiectului stiintific.
Folosind energia de la soare si o serie de reactii chimice, dispozitivul converteste dioxidul de carbon emis de centralele electrice in combustibili precum benzina si diesel. Diver spera ca dispozitivul CR5 sa fie folosit ca alternativa la tehnologia de sechestrare a carbonului, o metoda de captare a CO2-ului din atmosfera si stocare a acestuia sub pamant.
Masinaria este cilindrica si este alcatuita din doua parti si 14 inele rotative invelite in fier oxidat. Folosind un concentrator solar, oamenii de stiinta incalzesc una dintre partile masinariei la o temperatura de pana la 1.500 de grade Celsius, determinand fierul oxidat sa declanseze o reactie chimica in urma careia sunt eliberate molecule de oxigen care ajuta mai departe la crearea monoxidului de carbon.
CR5 poate fi folosita si pentru obtinerea hidrogenului. Amestecand hidrogenul cu monoxidul de carbon, cercetatorii pot crea syngazul, un tip de combustibil. Insa inainte ca automobilele noastre sa fie alimentate de combustibilul obtinut din carbon, oamenii de stiinta trebuie sa imbunatateasca eficienta masinariei. Potrivit acestora, tehnologia poate fi pusa in folosinta peste abia 20 de ani.