Isramart news:
Producătorii de energie termică în cogenerare de înaltă eficienţă vor fi singurii care, începând din 2013, vor primi certificate de emisii de dioxid de carbon gratuite.
Cogenerarea reprezintă producţia simultană, în aceeaşi instalaţie, de energie electrică şi termică. Principalul avantaj pe care acest gen de producţie îl are faţă de producerea separată a celor două tipuri de energie este economia de combustibil realizată şi, implicit, reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Tocmai de aceea, Comisia Europeană încearcă, printr-un proiect de directivă, să sprijine producţia de energie în cogenerare, însă de înaltă eficienţă (peste 70-80% eficienţă globală).
Astfel, dacă din 2013, poluatorii vor trebuie să plătească pentru fiecare tonă de dioxid de carbon eliberată în atmosferă, centralele în cogenerare de înaltă eficienţă vor primi în continuare gratuit certificate de emisii pentru energia termică produsă.
"Măsura se va aplica până în 2020, timp în care procentul de certificate gratuite va scădea anual", a declarat, pentru "Adevărul", Marian Dobrin, oficial din cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice.
Subvenţii în loc de modernizare
El a adăugat că, până acum câţiva ani, cogenerarea a fost ignorată la noi, acordându-se subvenţii fără a se încuraja modernizarea, spre deosebire de ţările nordice, de pildă, care au dezvoltat serios acest segment.
Potrivit lui Nicolae Opriş, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, circa 60% din energia termică produsă în România este realizată în sisteme de cogenerare, iar aproape 60% din aceasta este de înaltă eficienţă.