isramart news:
Norvegia si UE isi accelereaza cooperarea in materie de comercializare a tehnologiei captarii si stocarii carbonului (CCS), oferind cel putin 140 de milioane de euro proiectelor europene de CCS si explorand posibilitatea de a stoca CO2 in Marea Nordului.
Foto: bellona.org
Desi nu face parte din Uniunea Europeana, Norvegia va aloca 20% din contributiile sale la Zona Economica Europeana (EEA) din urmatorii cinci ani pentru a finanta proiecte de captare si stocare a carbonului in anumite state membre, a anuntat recent premierul Jens Stoltenberg.
"UE este o forta conducatoare in dezvoltarea si implementarea tehnologiilor CCS. Ca parte a contributiilor noastre totale din perioada urmatoare a Mecanismelor Financiare EEA, Norvegia doreste sa aloce cel putin 140 de milioane de euro, pentru o perioada de cinci ani, pentru a sustine proiecte CCS in anumite state UE," a spus Stoltenberg.
El anuntase in aprilie ca Norvegia doreste sa devina prima tara din lume care sa atinga statul de "carbon neutral", pana in 2050. CCS este unul dintre instrumentele prioritare pentru scaderea emisiilor.
UE a salutat initiativa Norvegiei de a ajuta la implementarea a 12 proiecte demonstrative pana in 2015. "Importanta Norvegiei ca partener energetic pentru UE nu poate fi indeajuns subliniata. Nu este doar al doilea furnizor de petrol si gaz al UE, ci si un jucator important pe piata interna a energiei si un campion al energiilor curate precum CCS si regenerabile," a spus comisarul UE pentru Energie, Andris Piebalgs, dupa ce s-a intalnit cu ministrul norvegian al petrolului si energiei, Terje Riis-Johansen.
Explorari in Marea Nordului pentru spatiu de depozitare
Riis-Johansen s-a intalnit si cu ministrul britanic al Energiei si Schimbarilor Climatice, Lordul Hunt, pentru a discuta folosirea Marii Nordului ca depozit pentru carbonul captat de la instalatiile poluante.
Cele doua tari finanteaza un studiu care examineaza posibilitatea folositii fundului marii pentru gazduirea de dioxid de carbon, momentul in care acest lucru va fi posibil si ce pregatiri ar fi necesare.
"Scopul studiului va fi sa construiasca un profil pentru toata Marea Nordului, evaluand potentialul de stocare al fiecarei tari si proiectiile de volume si localizari ale fluxurilor de CO2 probabile, in comparatie cu pretul in crestere al carbonului," se arata intr-un comunicat.
Marea Britanie si Norvegia planuiesc, de asemenea, asistarea altor guverne UE in incercarile acestora de a implementa tehnologia.
Si China vrea sa coopereze cu UE pe reducerea emisiilor
O prioritate a relatiilor Chinei cu UE este de a promova cooperarea in economisirea de energie, reducerea emisiilor, protectia mediului si noi surse de energie, scrie ambasadorul Chinei la UE, Song Zhe, intr-un eseu.
Linkuri:
- EU, Norway join forces on CO2 capture and storage
- China ready to work with EU on CO2 reduction
- European Commission (press release): CCS, market liberalisation and energy security dominate the agenda of the EC – Norway Energy Dialogue (28 May 2009)
- European Commission: Carbon Capture and Geological Storage website
- Norway's Prime Minister's Office (press release): EUR 140 million for carbon capture and storage in the EU (27 May 2009)
- UK Department of Energy and Climate Change: UK-Norway to study role of North Sea in CO2 storage (28 May 2009)