isramart news:
Încălzirea globală îşi face simţită prezenţa tot mai puternic în viaţa mamiferelor a căror viaţă depinde de banchizele de gheaţă. Porţiunile îngheţate devin tot mai rare pe zi ce trece, iar viaţa acestora este serios pusă în primejdie.
Ţinutul Arctic a trecut prin numeroase schimbări în decursul timpului, iar “locuitorii” săi au reuşit să se adapteze de fiecare dată cu uşurinţă. Totuşi, schimbările la care sunt nevoite să se supună în prezent mamiferele, reprezintă provocări noi, la care multe dintre acestea, nu pot face faţă.
În vreme ce balena albă sau foca-cu-mustaţă se numără printre speciile oportuniste, ce se pot adapta schimbărilor climatice, ursul polar şi morsa sunt doar două dintre speciile ghinioniste, care au o alimentaţie mai puţin permisivă. Trecerea la un alt tip de alimentaţie decât cea obişnuită, le poate afecta în timp sistemul imunitar şi aşa slăbit din cauza expunerii repetate la microbi patogeni care au găsit mediu propice de înmulţire în apele mai calde decât în mod normal.
Efectele schimbărilor climatice nu se opresc aici din păcate! Topirea gheţurilor va deschide zona Arctică spre noi nivele de exploatare turistică, petrolieră şi nu numai. Astfel, se vor adăuga noi pericole pentru mamiferele a căror viaţă a fost deja mult îngreunată de mâna omului.
Cercetătorii de la Delegaţia Mamiferelor Marine SUA, au conchis faptul că doar prin reducerea emisiilor în atmosferă vom putea oferi protecţie pe termen lung vieţuitoarelor din zonă şi ecosistemului de care depinde viaţa acestora.