Isramart news:
Estimarea apartine Bancii Mondiale. Sumele trebuie obtinute pina in 2015.
Banca
Mondiala estimeaza la 6,1 miliarde euro costul pe care Romania il va suporta pina in 2015 pentru conformarea la angajamentele de mediu ale Uniunii Europene si la 12,5 miliarde euro pina in 2020, potrivit unui raport realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) si publicat ieri.
"Pina in prezent, Romania
nu a avut politici si pozitii coerente in UE (...). Dar tintele asumate de UE ni se vor aplica si noua, iar strategia 20-20-20 a UE (continind si anumite tinte de reducere a emisiilor pina in 2020 la care UE s-a angajat unilateral, indiferent de decizia de la Copenhaga) implica deja costuri pentru Romania. Banca Mondiala estimeaza costul pe care il va suporta Romania pentru a fi in conformitate cu angajamentele luate de UE la 12,5 miliarde euro pina in 2020 (6,1 miliarde euro pina in 2015)", se arata in raportul CRPE.
Potrivit documentului
, contributia Romaniei la obiectivele generale ale UE ar consta in cresterea cotei energiei regenerabile, precum si in proiecte de eficienta energetica in cladiri rezidentiale, in industrie si transport. Raportul avertizeaza si ca unele dintre unitatile de generare de energie electrica (de la Turceni, Rovinari etc) vor trebui sa fie inchise treptat din cauza emisiilor de oxizi de azot (NOx) si dioxid de sulf (SO2), daca nu vor fi facute investitii pentru ca acestea sa functioneze "curat", si vor trebui sa plateasca pentru emisiile suplimentare de CO2.
Principala cauza a intirzierilor in investitiile de "curatare" a energiei produse de aceste unitati tine de lipsa banilor pentru a efectua aceste investitii costisitoare, deoarece valoarea totala a fondurilor UE disponibile pentru energie este de circa 700 milioane euro, in timp ce investitiile necesare in productia de energie electrica ar fi de pina la 35 miliarde euro in urmatorii 10 ani, doar pentru a aduce generarea de energie termica la standardele de eficienta si emisie internationale.
"Ca o consecinta a acestor politici inconsistente care au speriat investitorii privati si au intirziat privatizarile, Romania se confrunta cu un risc serios in ce priveste furnizarea de energie electrica. in urmatoarele doua decenii aproximativ 50% din productia de energie electrica ar trebui sa fie complet inchisa. Ne-am putea confrunta chiar cu pene si deficite de curent", se mai precizeaza in raport.
Romania se afla in intirziere si in ce priveste reabilitarea blocurilor, iar legat de tranzactionarea emisiilor de CO2 politicile derulate pina in prezent sint incoerente, mai precizeaza CRPE, al carui raport a aparut in cadrul proiectului "Romania activa in dezbaterile europene" si a fost finantat de Fundatia Soros in cadrul Initiativei de Politica Externa.
Negocierile intre statele membre UE nu s-au incheiat cu un acord ferm in ce priveste angajamentele financiare de ajutor pentru tarile sarace. CE ar fi preferat un acord prin care UE sa ajute tarile in curs de dezvoltare cu 1,5 miliarde euro in perioada 2010-2012 si 15 miliarde euro anual pentru intervalul 2013-2020, insa Germania
a sustinut ca este prematur sa se faca angajamente ferme inainte de a vedea
la Copenhaga cu cit sint dispuse sa contribuie alte state dezvoltate.