Isramart news:
Gigantul american General Electric (GE) a anunţat că susţine iniţiativa a 15 zone metropolitane europene de reducere a emisiilor poluante cu 80% până în 2050, comparativ cu anul 1990.
Lider mondial în dezvoltarea de tehnologii eco, GE a investit anul trecut peste 6 miliarde de dolari pentru cercetare şi dezvoltare, din care 1,4 miliarde au fost dedicate dezvoltării de tehnologii curate.
Parteneriatul stă la baza celei de-a doua etape a proiectului EUCO2 80/50, discutat în cadrul summit-ului de la Copenhaga.
Cele 15 zone metropolitane implicate în proiect însumează o populaţie totală de 48 de milioane de locuitori sau aproximativ 10% din populaţia Europei şi sunt responsabile pentru 10% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Toate oraşele participante au întocmit deja inventare privind emisiile de CO2 şi dezvoltă strategii privind reducerea acestora.
Oraşele şi regiunile participante la acest proiect sunt Bruxelles, Frankfurt, Glasgow, Hamburg, Helsinki, Ljubliana, Madrid, Napoli, Oslo, Paris, Porto, Rotterdam, Stockholm, Stuttgart şi Torino.
„Doar o zonă metropolitană poate aduce împreună interesele energetice, sociale, economice, ecologice, de transport şi de planificare care pot decide modul în care emisiile de gaze cu efect de seră pot fi reduse“, a declarat Roger Read, secretar general al reţelei europene a regiunilor şi zonelor metropolitane, citat într-un comunicat al GE.
În plus faţă de susţinerea financiară din următorii doi ani a proiectului EUCO2 80/50, GE va asista în permanenţă oraşele implicate, mai spun reprezentanţii companiei.
„Considerăm că centrele urbane şi metropolitane sunt esenţiale în ceea ce priveşte abordarea problemelor climatice, avându-se în vedere că acestea generează aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial”, a spus, la rândul său, Steve Fludder, vicepreşedintele proiectului „Ecomagination” din cadrul GE.
Pentru dezvoltarea unor strategii eficiente de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 80% în 2050, zonele metropolitane participante la proiectul EUCO2 80/50 necesită date autentice asupra utilizării de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Aceste date pot fi furnizate prin protocolul privind inventarul gazelor cu efect de seră (GRIP), dezvoltat de către Sebastian Carney de la Universitatea din Manchester. Acesta este un program electronic care introduce date asupra emisiilor din rezultatele naţionale primite de către Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (IPCC) pentru a oferi inventare metropolitane privind utilizarea energiei şi emisiile de gaze cu efect de seră rezultate. Aceste date sunt apoi utilizate pentru studierea strategiilor de reducere a cererii de energie electrică şi decarbonizarea surselor de energie.